Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Има наде
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Има наде

Таман када сам помислио да смо скроз као народ пукли и да смо спремни да своје разлике доведемо до такве тачке усијања да ћемо једни другима главе да лупамо, десио се ШЛФ.
Елем, сви смо били сведоци неартикулисане добродошлице представницима Савеза за Србију у нашем граду. Окупило се, бројем и словом, тридесетак напредњака и испред позоришта који су извикали, најпростије испсовали српске опозиционаре. Рекли су да су незадовољни чињеницом да се окупљају у њиховом граду и због „издаје Косова“. Тог дана се видело да смо дефинитивно подељени на два табора, да нема шансе да се ту некакав компромис направи, да постоје две истине. У овом друштву постоје чистачице, касирке, водомерачи, шофери, келнери, печењари и остали, који су преко ноћи постали министри, државни секретари, помоћници министара, директори, пиарови..., који су спремни да, ако сутра неко нареди, пребију или не дај Боже нешто још горе ураде својим комшијама, суграђанима само да би опстали ту где јесу. Било је ружно , бљутаво, јадно и бедно.
А, одна се десио ШЛФ. На хиљаде људи се вратило у Тврђаву на Старом граду. Ти људи су на тренутак вратили Шабац сами себи. Наш град, колико год мали био, био је у тих неколико ноћи не само највећи, него и најлепши на свету. Неки фин свет је имао јединствену прилику да се осети онаквим каквим јесте. Тај свет није био свестан чињенице да је он био главна звезда вечери, а да су музичари из целог региона били њихови гости које су дочекали са таквом позитивом да је и њима било лепо.
Четири вечери за редом су победиле сав тај неукус и кич који нам се уназад годинама нуди као мејнстрим у виду доказане лоповке Цеце, предоказаног наркомана Аце Лукаса који џабе пева на изборима за Месне заједнице подржавајући те исте ликове који ни у најлуђим сновима нису могли да предпоставе да ће се наћи у ситуацији у којој су сада, разних ријалити звезда. Са Тврђаве је у свет послат пелцер слободе и лепоте који ниједан опозициони савез у овом тренутку не може да пошаље, нити и једна власт може да уништи својим арлаукањем, псовкама и вређањем. Показали сте да је љубав могућа и онда када мислите да је све готово изгубљено. Ви сте тај свет који је победио и који нам свима даје шансу и наду да можемо да се супротставимо онима којима су мозгови остали заробљени у деведесетим и који од своје мржње и зависти не виде где то ми као друштво срљамо.
Град Шабац је донео одличну одлуку када је одлучио да ШЛФ поново организују Шапчани. Нема тог МТВ или Миксера који могу од Шапчана боље да организују овакав фестивал. Доказали су то и чињеницом да су ШЛФ вратили у Тврђаву где је настао и где ће, надамо се да живи још многаја лета.
И док смо у Шапцу побеђивали, у једном другом граду - Бору, губило се. Поводом Дана рудара, општински челници и руководство највећег рудника у овом делу света, своје грађане су понизили тако што су им за прославу довели Кију Коцкар. Паметном довољно.

Ненад Кулачин

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa