Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Родитељ, неговатељ
ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ БОГАТИЋ

Родитељ, неговатељ

Протекле седмице Општински одбор Зелених Србије у Богатићу, организовао је акцију у склопу подршке предлога Закона “Родитељ – Неговатељ”. Грађани Општине Богатић имали су прилику да се боље упознају са Законом, који се налази у процедури усвајања још од 2011. године.
Родитељима који имају децу са тешкоћама у развоју њиме би се гарантовале бројне системске погодности, које би у значајној мери поправиле положај њихових породица. Основни циљ овог закона јесте задовољавање основних и скромних потреба у виду минималних месечних накнада од државе, као и уплату радног стажа.
Према речима Александра Фирауновића, председника Општинског одбора Зелених Србије у Богатићу, Богатић је само једно од места које подржава овај закон.
- Надам се да ћемо организовањем оваквих акција утицати на то да Закон на неком од следећих заседања у Скупштини буде коначно изгласан. Имати дете са посебним потребама није ничија жеља, али то се дешава. Родитељи са тим проблемом храбро улазе у коштац и носе га кроз цео живот, стога их треба подржати – истакао је Фирауновић.
Кључне ставке Закона “Родитељ – Неговатељ” односе се на признавање радног стажа једном од родитеља као и новчана надокнада на месечном нивоу у износу минималне зараде на нивоу Репубулике.
- Једно примање би много помогло породици првенствено због сигурности. Моје дете не може самостално да функционише. Иако је наше домаћинство вишечлано, неопходна нам је финансијска помоћ. Највећи проблем нам је када детету не можемо да купимо лек – истакао је Златко Ковачевић из Глоговца.
Овај Закон усвојен је у свим земљама региона, а у Србији за протеклих шест година, подржало га је на бројним петицијама, преко 100.000 грађана.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa