Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
СЕЛО НЕКАД И САД

ИСПОД ШЉИВЕ

Обиље кише и неповољно време за усеве доноси, веле сељани стигне ли до руке, богату јесен. Како већ тече по предању тврдња, Свети Илија, ватра милија, опојни мирис шљиве дарује сва чула и подсећа да ће бити као ретко мученице. Оне од око 22 града која греје душу и негује предања са колена на колено.
Истини за вољу тек где, где пркоси шљива Ранка и Мађарка уз нове високородне засаде националне нам шљиве. Укус ранке однеговао је генерације а сада само пркосно времену ту и тамо живи углавном у запуштеним имањима. И у песми и у традицији била је ослонац живота али и слатко за узор и колачи о којима се причало. А испод шљиве ранке текле су бесане ноћи ашик парова који су уз слас дедових шљива грабили и оно што нас је одржало. Беху то лета која су имала више свадби и крштења, присећа се нана Томанија него сада оних ван авлије током десетлећа. Уз уздах, зар и рећи ...
А табла шљиве која је стизала раније о она нешто касније висока до првих облака. Тресло се и купило у условима који су непримерени схватању садашњих генерација. И замислите и певало, јесен стигла рана. Истина у виногради опојно зрневље нуде онима који се вазда волели виноград зарад сласти које и живот значе.
Беше Анђекло, нестварно плавих очију и бледог лица који је малену црнокосу Даницу бегенисо још од детета. Прво дедови па очеви спремали кад стаса прошњу а потом и свадбу која је трајала данима и имала и своје, у ово време тако препознатљиве непримерене ствари у данима истинског поштења. Мало се имало али за свадбу није жалило. Летина се уз спрему гајила и стока и бирале ашчије али авај. Близак род деда Сретену који је имао пет кћери и сина вешто крао месо и подно магазе крио у трапу. Примети то старина, благо укори и оштро погледа. Месо беше у трену у магази а кршни момак неста срамна образа. Еј украти у та лета. И то од кога ...
И месечина беше сјајнија, бар тако веле старине па утекни ако имаш чојства. Беседили шерети. И баш тим редоследом под шљивом Ранком слаткоречиви Аца убра једну Ранку у дане како се ни размирисала шљива није покупила. У бачве од бројне казане и очекивао добар препек. Тек Аца Лола изазва у кукуруз Ранку да јој нешто каже. Кући се није смела вратити а у нови дом из лета у лето доносила по мушку главу. А све поче испод шљиве Ранке крај мираза, њиве од кукуруза који се опет тих лета копао у моби два пута годишње. Одмарало се испод шљиве где се и заче прича како су се поједине добро најеле зелених шљива пре удаје. А то беше мираз у предању који је пратио генерације и оставио многе удаваче.
Сад је стигло неко ново време. Шљиву нема ко да покупи и казан угости али има и драстичнијих прича. Пошетао домаћин у сутон да провери да ли је за купљење велики посед шљиве. Раднике у трен скупио али авај. У цик зоре пре него петли учестају сишавши са шпедитера имају шта видети. За месечине и пре росе неко покупио и приде побрао до задње обилан род шљиве. У опустелом селу нит ко шта видео ни чуо. Да је срамота јесте али стари стају о одбрану. Воћку је севап узети, е сад што неко нема меру то је друго питање. И куда нам то иде село где се пекмез заборавио на трпези а трава у воћњацима бије битку у висини са травом коју сад скоро по правилу чини амброзија. И какве сад то везе има са шљивом национале не пронађосмо тумачење. Казани се спремају за јесен и зиму јер родило је и у брзини кажу шаљивджије. Пиће се и туговати за летима кад свега беше а свадби понајвише. У сеоским школама мале чупаве главе беше тешко пребројати. Сада је истина лако и на прсте али то већ води у другу причу .
И где је ту место за Ацу и Ранку. Звучи, признајемо, поетично, баш испод шљиве Ранке .

Сретен Косанић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa