Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Искуство и младост
Ликовна колонија Мишар 2018

Искуство и младост

У организацији Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар, а под покровитељством Града Шапца, од 4. до 6 августа одржана је Ликовна колонија Мишар. Претходних година окупљала је сликаре из Србије и иностранства, али због недостатака средстава и жеље организатора да се суграђанима приближи и укаже на значај историјских догађаја у учествују уметници из Шапца. Учесници овогодишње колоније су: професори Душан Нешковић, Драган Јовановић - Риле, Милета Ђурић и млади уметници Лука Ђурић и Никола Мијаиловић, студенти Факултета примењених уметности.
Током свог боравка Мишару сликари су обишли места значајна за битку, како би лакше спознали есенцију тадашњих догађаја и на својствен начин то пренели на платно. Организатори се слажу да је ово идеалан начин повезивања уметности и историјских догађаја. Циљ је да привуку посетиоце, сликаре млађе генерације сликара и будуће ликовне ствараоце.
- Имамо младе наде и надамо се да ће им колонија дати подстрек да наставе са учењем. Добро је да искусније колеге на ликовним колонијама раде са млађим колегама и да их науче малим триковима. За узврат нама се враћа њихова младалачка енергија као нека врста подстрека и сматрам да је то одлична комбинација за све нас, спој искуства и свеже енергије. Док њих подучавамо и ми сами учимо и добијемо другачији поглед и инспирацију - навео је Душан Нешковић.
Дружење, сарадња и размена искуства значајна је за младе учеснике, колико и за старије колеге.
- Први пут учествујем на ликовној колонији и чини ми се да је најбоља до сада. Научио сам доста од старијих и искуснијих уметника. Много ми је значило учешће и надам се да ћу бити позван на неку од наредних - рекао је Никола.
Слике настале током рада колоније биће изложене у октобру месецу у Галерији на Мишару.
Све је почело 1999. године када је одржана прва ликовна колонија у организацији Културног центра и Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар. Ода тада сваке године традиционално уметници дају свој допринос боравком на Мишару у оквиру колоније.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa