Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
За(Ш)то слушам Марчела!
Ствар избора младих

За(Ш)то слушам Марчела!


Монодрама инспирисана песмама, књигама и интервјуима Марка Шелића. Прича о младима и одрастању
У оквиру последње вечери „Зоне Новог оптимизма“на централном градском тргу у Шапцу изведена је позоришна представа „Ствар избора: зашто слушам Марчела?“
Монодрама у режији Уроша Младеновића инспирисана је песмама, књигама и интервјуима Марка Шелића Марчела. Из тог разлога овај комад је наишао на разне препреке и забране у жељи да се појави на позоришним репертоарима у другим градовима. Неадекватна објашњења и изговори како су извесни “технички проблеми” онемогућили извођење представе нису зауставили ауторе да трагају за слободном сценом и публиком. Након потраге, пронашли су је у Шапцу, једином слободном граду, где не постоји цензура и где је слобода основна вредност. У граду у ком се 7% годишњег буџета издваја за културу, брине о културним институцијама и стваралаштву.
Зашто је представа која говори о одрастању у малом граду и тренутку када млад човек треба да крене на факултет контроверзна појаснила нам је Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта и сарадница ауторског тима комада „Ствар избора: зашто слушам Марчела?“
- Са екипом сам имала прилику да радим као драматуршкиња и мало им помогнем око режије. У питању је представа која носи епитет контроверзне, јер је Марчело препознат као антирежимски уметник. Иначе, представа обилује лепим и корисним порукама о одрастању и у којој поред Уроша Младеновића игра и један фантастичан глумац у облику плишаног меде. Изгледа да је меда био тај који је забрањен у Вршцу и да је све то због њега - истакла је Богавчева.
Лична животна прича глумца, драмског педагога из Параћина Уроша Младеновића претворена је у представу у којој говори како су га инспирисали Марчелови стихови.
- Ово је мој мастер рад који траје већ четири године. Мислили смо да ће бити само испит, али смо онда тему продубили и видели да је једна од ретких представа која је намењена баш том узрасту адолесценције и то је одржава акутелном. Стално унапређујемо представу и размишљамо о младима, разговарамо након представе и она нам је отворила пут да се профилишемо и радимо више са њима. Конкретно, прича је о занимању, о избору свог будућег занимања. Млади људи и адолесценти бирају факултете, свој пут и тај период њиховог живота смо препознали као занимљив за позориште, јер смо и сами били у тој позицији. Због тога највише и играмо за њих - навео је Младеновић.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa