Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА

НАЈНИЖИ ИЗНОСИ

Најнижи износ на име текућег одржавања за зграде без лифта по стану ће бити 239,5 динара што значи да ће власници станова на годишњем нивоу за ову намену издвајати мање од 2,9 хиљада динара
Није ретка слика стамбених зграда на којима су, већ на први поглед, видљиви трагови немара и неадекватног одржавања. Стога је законодавац, у покушају да коначно уведе ред у област колективног становања, донео Закон о становању и одржавању зграда који се примењује већ неколико месеци уназад.
Недавно је ово питање било и на дневном реду седнице Општинског већа Коцељева на којем је усвојена Одлука о утврђивању минималне висине износа трошкова за инвестиционо и текуће одржавање зграда и накнаде за рад принудног професионалног управника у зградама на подручју ове општине.
–И у Коцељеви, у стамбеним зградама, није сјајна ситуација и закон је предвидео да се локална самоуправа не претерано меша у послове стамбених заједница, како се сада називају, и станара који тамо живе. Али је предвидео да се утврде и пропишу минимални износи који до сада нису ни по којем основу захватани нити су станари, власници, закупци, корисници имали обавезу да било шта плаћају- објашњава начелник надлежног одељења Златко Поповић.
Права реткост су биле зграде које су по старом закону имале формирану скупштину станара и у којима су одвајани одређени износи на име одржавања. Сада је то законска обавеза.
–Што се тиче наше општине 4-5 зграда су прошле кроз процедуру оснивања те своје стамбене заједнице и унутар ње су одредили лице које ће бити управник зграде. Поступци за преостале објекте су у току- истиче Поповић и додаје да су овом одлуком прописани само минимални износи а да је крајња одлука о висини издвајања искључиво на самим станарима.
Најнижи износ на име текућег одржавања за зграде без лифта по стану ће бити 239,5 динара што значи да ће власници станова на годишњем нивоу за ову намену издвајати мање од 2,9 хиљада динара.
–Јасно је да није реч о великом износу који би зграда прикупила на годишњем нивоу, али нико не ограничава стамбену заједницу да пропише већи износ. Постоје разлике од општине до општине по питању најниже цене јер је основни критеријум за утврђивање ових издвајања просечна нето зарада у локалној самоуправи за прошлу годину. Према званичним подацима она је у Коцељеви била скоро 40 хиљада динара. Зато су минимално прописани износи нешто већи у поређењу са општинама у окружењу у којима је зарада мања-изјавио је начелник одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове.
За разлику од накнаде за текуће, које се прописује по једној стамбеној јединици, она за инвестиционо одржавање се наплаћује по метру квадратном стамбеног простора. Овом одлуком прописано је да ће на име извођења грађевинско-занатских, односно других радова у циљу побољшања услова коришћења зграде у току експлоатације, власници издвајати минимално од 2,1-5,2 динара за зграде без лифта, у зависности од старости објекта.
–Што се Коцељеве тиче, зграде су углавном старости од 20-30 година па и преко. За зграде од 20-30 година по квадрату прописан је минималан износ од 4,2 динара. Ако се узме да је просек површине стана 50 квадрата добија се цифра од 210 динара која ће се издвајати на месечном нивоу уколико сами станари не одлуче другачије и не повећају тај износ- рекао је Поповић. Према његовима речима закон је веома јасно прописао ситуације у којима ће бити ангажовани принудни управници. Минимално прописан износ за његово ангажовање зависиће, између осталог, од броја станова. За зграде које имају до осам посебних делова месечни износ ће бити 160 док ће оне које имају до 30 станова плаћати минимално 192 динара.
Подаци говоре да из Коцељеве нико није ишао на обуку за професионалног управника, а надлежни кажу да ће време показати како ће то у пракси на крају изгледати.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa