Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
ВИКЕНД У ЗНАКУ МУЗИКЕ
ОДРЖАН ШЕСНАЕСТИ ШАБАЧКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ

ВИКЕНД У ЗНАКУ МУЗИКЕ

“Блажа к’о Блажа- типичан шоу-мен. Добар је за подизање атмосфере. Када свира пред 10 људи или 10 хиљада, увек је исто. Али, ту су и одличне свирке великог Влатка Стефансовског, Дејана Петровића са својим Биг бендом, као и наступ Ђорђа Миленковића”
Шабачка тврђава на Старом граду била је протекле седмице, регионални музички центар. Наиме, шеснаести Шабачки летњи фестивал под слоганом “Лети са нама” обележили су велемајстори и мајстори из готово свих бивших југословенских репблика.
Прво вече започело је свиркама Шабачких демо бендова, а онда је на бину изашао Прљави инспектор Блажа са својим кљуновима и тако на најбољи начин обележио 20 година од изласка албума “Секс, Дрога Бодирога”.
Наши суграђани се углавном у зависности од тога ко наступа одлуче за присуство овој манифестацији, али има и оних верних који без обзира на квалитет свирке испрате сва три дана. Једна од њих је Шапчанка Данка Ћеранић.
Тврђава печат ШЛФ-а
- Када је мој син био мали, водила сам га за ручицу на ШЛФ. Сада је он на истом већ годинама промотер. Амбијент у тврђави је посебан, даје ШЛФ-у печат стога ми је драго што је поново место дешавања – истиче Данка и додаје да је задовољна овогодишњим извбором музичара.
-Мени лично је пријало. Блажа к’о Блажа- типичан шоу-мен. Добар је за подизање атмосфере. Када свира пред 10 људи или 10 хиљада, увек је исто. Али, ту су и одличне свирке великог Влатка Стефансовског, Дејана Петровића са својим Биг бендом, као и наступ Ђорђа Миленковића чију музику изузетно поштујем и радо слушам – додаје Данка.
Прве вечери званичног дела Фестивала, наступали су некадашњи учесник Евросонга Лака из Сарајева, Шкртице чији је вођа Цане из Партибрејкерса и најпознатији вотуоз на гитари у овом делу Европе – Влатко Стефановски.
Могло се приметити да је Лака изузетно пријао Шабачкој публици али је фестивал ипак обележио наступ Стефановског који је пре 7 година последњи пут свирао на ШЛФ-у.

Стефансовском “титула” велемајстора
Када долази у Шабац, како је и сам рекао, осам сати путовања му не представља проблем. Пред препуном тврђавом, оправдао је репутацију једног од најбољих гитариста на Балкану. Феноменалну конекцију са публиком доказао је извођењем две песме на бис којим је завршио наступ.
Доказ да је ШЛФ фестивал који треба да траје како би младе људе упознао са квалитетном музиком је изјава нашег суграђанина који је Влатка овом приликом први пут чуо.
-Мало је рећи да сам одушевљен њим. Први пут сам га слушао уживо. То је буквално рај. Дуго ћу ову свирку памтити. Приметио сам да је била пуна тврђава, тако да је и поред толиког “хејтовања” по фестивалу и бендовима био леп одзив људи– истакао је Стефан Месицки и додао да се нада да се ШЛФ неће угасити и да ће следеће године бити мало више познатијих и бољих имена.

Пиво јефтиније и хладније
Ипак, утисци су различити, па је тако деветнаестогодишњој Милици Ћосић овогодишњи Шабачки летњи фестивал, без грешке.
- С обзиром на то да ово дешавање ниједне године не пропуштам могу да приметим да је овогодишњи фестивал другачији него претходних година. Атмосфера је доста опуштенија, а извођачи су бољи. Не треба занемарити ни чињеницу да је пиво хладније и јефтиније – истиче кроз смех Милица, чија је звезда ШЛФ-а био Нено Белан.
Друго вече било је резервисано за Ирие ФМ, Ватру и Виг Бенд Дејана Петровића.
-Дејан Петровић са својим Биг бендом је очекивано подигао атмосферу до максимума. Њихово извођење рок песама уз звуке трубе је јединствено, а момак који пева вокал има изузтне гласовне могућности и упечатљив сценски наступ – навела је љубитељка овог бенда и додала да су извођењем обрада метала на трубама направили шоу.

Чекање се исплатило
Последњег дана фестивала на стејџ је најпре ступио Ђорђе Миљенковић бенд, Нено Белан и Флуменс, а тачку на ШЛФ ставили су Севдахбејби и Сабџенетикс. Тај дан је с обзиром да је наредни био радни, очекивано ипак било најмање људи.
- Дошао сам због Белана који ми је један од најбољих музичара са простора некадашње Југославије. Иако је наступ каснио, сјајно сам се провео. Када је пре пар година гостовао у Шапцу мислио сам да нећу имати прилику опет да га чујем – истакао је Милош Симић и додао да је штета за оне који су пропустили овакав догаћај у нашем граду.
Организатори 16. ШЛФ-а били су Радио – екевизија Шабац, док су генерални покровитељи Фестивала били Град Шабац и Компанија Карлсберг. Пријатељи фестивала били су Лав пиво, Гомекс, Аквапик, Орион телеком, Аква Гала вода и Кокс енерџи дринк.

К.Јекић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa