Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
МИР ПОПУТ РЕКЕ
БРАНИСЛАВ СТАНКОВИЋ

МИР ПОПУТ РЕКЕ

Попут животног, постоји и риболовачки круг. Љубав према риболову, увек проткана уживањем у природи - Квалитет такмичара расте, али се бројност рибе смањује - Неки снови остану неостварени
Реком инспирације Лифа Енгера нису “пловили” риболовци када је стварао своје познато дело чији смо наслов позајмили за наш наслов, но чини се да нигде страст, у бити увек проткана жаром, и њен етимолошки антипод, спокој, смирај, немају толико додирних тачака као у овом спорту и души страствених риболоваца. За њих нема пензије, нема повлачења, а почеци су свега неколико година после првог плача.
- Почиње се већ у млађим ра-зредима основних школа. Тих година, са оцем или дедом идете да пецате кесеге, временом прелазите на крупнију рибу, пецате пловком или варалицом. Упуштате се у борбу са штуком, смуђом, сомом. Ту се већ раздвајају различите врсте риболова, бира свако свој омиљени. Ја сам се определио за риболов бућком. Овај начин је изазовнији и захтевнији, а уз то захтева и већа финансијска средства, добар чамац, сонар, мотор, електропенту. У неким каснијим годинама, оним пензионерским, следи повратак шарану, да би свој риболовачки век завршио забацивањем пловка и пецањем кесега - појашњава нам један од најбољих шабачких риболоваца Бранислав Бане Станковић.
Пецарош израста у риболовца, а љубав која надмашује ниво разоноде и хобија, твори разлику између два, за лаике, синонима.
- Пецање је обично окупљање друштва, где је то једна од активности, или опуштање једном у неколико недеља. Риболов је улагање у своју љубав, најмање стотину дана на води годишње, а некада и много више.
Сваки успех подразумева искуство, сваки циљ је достижан само упорношћу и стрпљењем. Ко није спреман да се усавршава, учи, реално процени тренутне могућности, осуђен је на лутање странпутицама разочарења.
- Прве три четири године нисам имао никакве значајне резултате. Ипак, знао сам да морам да учим, проникнем у детаље како би видео своје име при врху поретка. Такмичарска тензија прати наступе првих година, но када досегнете неки ниво, полако упловљавате у “мирне воде” где уживате у друштву људи који деле исту страст, такмичарске викенде видите као дане одмора и опуштања. Никада не нестане жеља за победом, но уместо вике, постаје шапат. Баш недавно су ме позвали из Бечеја да судим једно такмичење. Ипак, проблем судија су успели да реше, те су ме питали да учествујем. Иако сваки чамац броји два члана, нисам имао сарадника услед таквих околности. Одлучио сам да се опробам сам и победио. Више од тријумфа, уживао сам у сусрету са пријатељима, дружењу пре и после.
Близу четири деценије Станковић живи риболовачке дане, не враћа често филм на почетак јер то обично сведочи о неким дилемама, преиспитивањима, а у својој спортској каријери није их имао. Но, препушта се на наше инсистирање.
- Лепо сећање је једно од првих такмичења, одржано у Текији. У чамцу смо били супруга и ја. За један дан смо уловили 42 кг рибе. То је довољно тек за десето место, но остало ми је у сећању као драга успомена.
Како сам каже “обрнуо је игрицу” на свим важним такмичењима бућкароша. Освојио је, у пет година три титуле на Првенству лова сома на бућку, уз једно треће и једно пето место. У спортској биографији има једну титулу, вицешампионско звање и две треће позиције на “Златној бућки Ђердапа”, а радовао се и на “Сомовијади” у Зворнику.
- Наша кровна организација је Савез бућкароша Србије. Лето је наше годишње доба, онда се такмичимо, увек викендом, а Првенство обухвата 17 састанака. Дуго је риболов на бућку класификован као привредни, односно забрањен за спортске риболовце. Успели смо да се изборимо да током два месеца (15. јул - 15. септембар) могу и спортски риболовци бућкати, а циљ нам је да, као и свугде у Европи, спортска дозвола увек омогућава овакав риболов. У Савезу се води полемика на тему санкционисања рекреативаца бућкароша, но ја сматрам да нема потребе њих “ловити”. Сваки излазак кошта око 20 евра, рибе нема много, а они без знања и искуства, највероватније неће уловити ништа и сами ће одустати после два, три изласка.
Риболов је један од најјефтинијих и најдоступнијих видова разоноде, а спортски риболов скуп спорт.
- За риболов треба један штап, мамац је у сваком дворишту. Буквално 1.000 - 1.500 динара довољно је за пецање. Спортски, такмичарски риболов већ значи опрему у вредности од неколико хиљада евра, свако такмичење захтева пар стотина евра, за гориво, преноћиште и друго.
“Тамни облаци” се надвијају над овим спортом када се дође до питања бројности рибе. Рибокрадице, немар, загађења, све су то “тихе” убице воденог богатства наших река и језера.
- Има још рибе, али мање него раније. Нису проблем закони, већ њихова примена. Знам случајеве где је полиција хватала на делу појединца који лови струјом, да би случај окончала опомена за покушај! Прописано је да спортски риболовци могу пецати између 06 и 21 сат, остало време је “отворено” рибокрадицама.
Фер плеј мора бити украс сваког спорта, то неписано подразумевајуће правило, а у риболову, сваки заљубљеник ствара своју неприкосновену етику.
- Риба не треба да значи оброк, могу да разумем да некоме значи, али је ја нисам никада тако доживљавао. Штуку и буцова увек пуштам, сваког сома испод мере, као и капиталца (више од седам, осам килограма), без изузетка враћам у воду, то је правило којег се држим деценијама.
Спремајући опрему, засецајући прве таласе чамцем, верујете да нема већег задовољства, а онда вас изненади један тренутак у коме пожелите да све стане и заћути.
- То су невероватни моменти који се морају доживети. Кренем сам у чамцу, сва опрема је ту и онда видим како је лане сишло да пије воду на реци, други пут, у непосредној близини, од Срема према Мачви пливају дивље свиње. Само се смирите, останете у чамцу и уживати у сликама природе. Сећам се једног одмора на Ђердапу. Лане је покушало да преплива са обале на обалу, но превелика раздаљина много је јача од ње. Срећом, успео сам да је ухватим, изнесем до обале однесем на Штрбац и пустим.
Визуелни ужитак из претходног пасуса може да “погне главу” само испред “аудио дара мајке природе”.
- У идеалној тишини, далеко од других звукова, ако вас срећа послужи, можете постати слушалац натпевавања птица какво је тешко замислити. Онда само спустите тег, опрему ни не распакујете, препустите се. Траје то сат два. Много пута сам се враћао без улова, за друге изгледа као протраћено време, а такве симфоније дарују најлепши елан и вечну успомену.

Душан Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa