Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Мишарске свечаности

Сећање на јунаке

“Ово је слободарски град и свака победа коју славимо је важна. Основна и увек актуелна тема и након 212 година од боја је слобода. Треба да славимо победе да не бисмо славили поразе”
Централна свечаност, поводом обележавања 212 година од Мишарког боја, одржана је у понедељак код споменика „Карађорђу и мишарским јунацима“. Свечаности су присуствовали градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, заменик градоначелника Душан Костадиновић, председник Скупштине града шапца Немања Пајић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, епископ шабачки Лаврентије, чланови Задужбинског друштва “Први српски устанак” и Савеза удружења потомака бораца 1912 - 1920, представници градских институција, као и бројни гости.
Полагањем венаца на споменик одата је почаст мишарским јунацима. Организатори Мишарских свечаности, Задужбинско друштво „Први српски устанак“ у сарадњи са Градом и Туристичком оранизацијом Шапца желе да овом манифестацијом подсете на јунаштво људи овога краја и сачувају сећање на њих.
У свом обраћању градоначелник Небојша Зеленовић је истакао да Мишарци као наследници великих јунака треба да буду поносни и сваке године одају почаст својим прецима.
- Мислим да је веома важно да град Шабац и ресорно Министарство на достојан начин обележе овај велики и значајан догађај из наше историје. Велика победа и дан у историји спрског народа, а тога су свесни и наши суграђани. Мишарци то најбоље знају и због тога већ десет дана облежавају „Мишарске свечаности“, јер знају колико је ово место важно за Мишар, Шабац и целу Србију. Мишар је јуначко место и овде живе поносни Мишарци који такав став могу да промене. Ово је слободарски град и свака победа коју славимо је важна. Основна и увек актуелна тема и након 212 година од боја је слобода, само су данас други актери. Чини ми се да нисмо много тога научили из прошлости. Треба да славимо наше победе да не бисмо славили своје поразе. Млади људи који су дошли да одају почаст јунацима треба да сазнају шта је била битка на Мишару и њен значај – истакао је градоначеник Небојша Зеленовић.
Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић у свом говору подсетио је на важност очувања мира и слободе у будућности, како не бисмо водили нове ратове.
- Устаници шабачког и ваљевског краја предвођени Крађорђем, чувене 1806. године су нанели један од најозбиљнијих и најтежих пораза регуларној османлијској војсци, чиме су уздрмали власт у Београдском пашалуку. Важно је да се сећамо и споменик испред кога се налазимо је део тог сећања. Министарство се труди да на прави начин учествује у обележавању победе. Србија је лепа земља и има вредан, паметан, достојанствен народ који је посвећен родољубљу и очувању традиције. Ипак, морамо гледати у будућност, како не бисмо водили нове ратове и очували мир у земљи. Обележавање значајних историјских догађаја нема само за циљ одавање поште нашим јунацима из прошлости. Морамо и екдукативно да делујемо на младе. Бићу презадовољан када деца која присуствују свечаности и њихова поколења буду живели у миру – навео је Станковић.
Након државне церемоније, у башти Дома културе организована је Свечана академија на којој се присутнима обратио председник Скупштине града Шапца Немања Пајић и указао на значај ангажовања младих људи који активно учествују у организацији „Мишарских свечаности“ и на тај начин су добар пример другима и заједници у којој живе.
- Велика и сјајна победа којом треба сви да се поносимо. Мени је изузетно драго што имамо групу младих људи који који су се потрудили да на најбољи начин учествују у обележавању Свечаности и чувају сећање на своју историју. Они су друштвено активни, одговорни и одржавају сећање на своје претке, како не бисмо заборавили значај овог места. А често се дешава. Потребно је да схватимо како је Мишар од великог значаја, не само за Шабац, већ и Републику и због тога ћемо се потруди да обележавање победе траје током целе године, не само у дане када је годишњица боја. Главна церемонија треба да буде само финални део годишњег рада и то је превасходно наш задатак, заједно са Месном заједницом и младим људима – истакао је Пајић.
Културно-уметнички програм Академије „Све је Мишар“ су припремили и извели чланови Омладинског позоришта „Вожд“. Секретар организационог одбора “мишарских свечаности” и глумац Душан Симић истиче да је овогодишњи програм дело младих, вредних људи, јер је Мишар увек био младост, снага и култура сећања на славне претке које најбоље треба сачувају управо генерације које долазе.
- Свечана академија конципирана је као интересантан програм у ком смо поред боја приказали шта је Мишар добио. Он је био узрок, а шта су последице и шта се десило након 212 година, шта Србија и Мишар имају од тог историјског догађаја и у томе су ми помогли млади људи, јер они су будућност Мишара - рекао је Симић.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa