Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Студијском посетом Холандији настављен пројекат ROSIS4H

Холандска пракса узор и инспирација

Фестивал цвећа у Лотуму има вишедеценијску традицију и окупља на десетине хиљада посетилаца, па је ова студијска посета била од изузетног значаја, истичу у пројектном тиму
Студијском посетом представника пројектних партнера Холандији – тамошњем Фестивалу цвећа у Лотуму, областима Алсмер и Хорст – настављен је пројекат “Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју” РОСИС4Х, као продужетак прекограничне сарадње Шапца и Славонског Брода. Чланови пројектног тима – представници ова два града, Средње пољопривредне школе са домом ученика из Шапца, произвођачи ружа из Липолиста, представници Центра за технолошки развој - Развојне агенције Бродско-посавске жупаније, Регионалног центра за биотехнолошка истраживања и развој и Средње пољопривредне школе “Матија Антун Рељковић” из Славонског Брода посетили су холандске произвођаче ружа и воћа, аукцијске куће, Историјски музеј цвећа, истраживачке лабораторије и Фестивал ружа у месту Лотум, у области Хорст.
Области Хорст и Алсмер познате су по производњи цвећа и воћа и резултатима које постижу на пољу истраживања у овим областима, а Фестивал цвећа у Лотуму има вишедеценијску традицију и окупља на десетине хиљада посетилаца, па је ова студијска посета била од изузетног значаја, истичу у пројектном тиму.
- У производњи воћа и цвећа град Шабац има добар потенцијал, па нам је посета Холандији вишеструко корисна. Важно је да се са холандском праксом, која је међу најбољим у свету, упознају наши произвођачи ружа, као и представници школе која образује младе у области пољопривреде. Захвалан сам нашим домаћинима који су са члановима тима несебично поделили своја знања и искуства – у расадницима, лабораторијама у којима се раде истраживања која треба да допринесу даљем развоју ове области и производње хране, што свакако представља будућност. Ова, изузетно уређена и развијена земља представља прави узор и модел на сваком кораку – како у организацији производње, тако и у развоју навика културе живљења, радној етици и сарадњи приватног и јавног сектора. У претходном пројекту обе стране су развиле Центре за компетенцију, који су остали под окриљем средњих школа и служе углавном ученичкој популацији. Сада желимо да повежемо подршку пословног сектора која је подстакнута условима које постављају стандарди у овој области, са могућностима које имају наше иституције како би заједно развили нове услуге и производе. Јачање подршке истраживању у Славонском Броду и практично оријентисаног развоја у Шапцу реализоваћемо путем тренинга, упознавања са процесима Плаве економије, упознавањем са најсавременијом технологијом, али и оснивањем центра за размену знања, као и е-платформе за размену информација - каже члан пројектног тима Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
Пајић је позив за узвратну посету Шапцу и Фестивалу цвећа “Руже Липолиста” током званичне церемоније отварања, упутио организаторима Фестивала ружа у Лотуму, као и градоначелници Хорста Ини Лепник, која је отворила изложбу цвећа у овом холандском месту.
- Био сам у Липолисту 2012. године и носим само позитивне утиске. Велико ми је задовољство што су у Лотуму наши партнери и гости из Шапца и надам се да ће из нашег места понети добре и корисне утиске. Лотум има око две хиљаде житеља, а Фестивал је организовало 3.500 волонтера, који су у припремање изложбе уложили преко 12.000 сати рада. Све то говори о ентузијазму са којим заједница овде прихвата овај догађај и пажњи коју изазива – истиче Јан Хес, организатор Фестивала ружа у Лотуму.
Задовољство посетом Холандији истичу и произвођачи ружа из Липолиста, као и представници школа и партнерских организација из Славонског Брода.
- Импресивни су утисци у сваком сегменту са којим смо се сусрели у Холандији. Производња цвећа је у овој земљи на врло високом нивоу, модернизована, уз примену високе технологије и мало радне снаге. Иако имамо технолошке заостатке, климатски услови и број сунчаних сати су наша предност, а новине са којима смо се упознали могу нам користити у даљем раду. Охрабрујући су и подаци да неки од холандских произвођача имају своје огранке у нашој земљи, попут компаније Питера Кокса, и да су управо овде створене неке нове сорте ружа, као и да се неке саднице воћа увозе из Србије – каже Милан Топаловић, власник Расадника “Топаловић” из Липолиста.
У оквиру овог пројекта реализован је и овогодишњи Фестивал цвећа “Руже Липолиста”, а Градска управа Шапца добила је на коришћење путничко возило. Пројекат финансира Европска унија кроз програм прекограничне сарадње Србија-Хрватска. Укупна вредност пројекта је око 564.258 евра од чега је за шабачке партнере намењено 240.050 евра, а рок за реализацију је крај маја 2019. године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa