Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
СТОЧАРСТВО

Куга на граници Србије

Румунија се већ месецима бори са заразном смртоносном болешћу која напада свиње. Од почетка године због афричке куге морали су да убију 50.000 заражених животиња. Због ризика од ширења болести Министарство пољопривреде Србије оформило је Национални кризни центар, а преко границе више не може да се унесе ни сендвич.
Ризик од уношења афричке свињске куге у Србију све је већи, јер се вирус у Румунији из северозападних делова земље сада проширио и на западни и југоисточни део. Темишварски регион удаљен свега 100 километара од граничног прелаза са Србијом сада се третира као ризичан појас.
Цариници су прва линија одбране од уношења вируса. У Србију из Румуније више не може да се унесе ни сендвич са месом.
У нашој земљи није забележен ниједан случај свињске куге, али су сточари забринути. Министарство пољопривреде и управа ветерине оформили су четири регионална кризна центра.
Узгајивачи свиња су позвани да неовлашћеним лицима и незапосленима не дозволе улазак на фарме и да, ако нађу угинулу животињу, обавесте надлежне.
Ипак, највећи ризик од уношења заразе из Румуније у Србију представљају дивље свиње, због чега су у помоћ позвана и ловачка друштва.

Србија данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa