Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
ГДЕ СУ ЛУБЕНИЦЕ У АВГУСТУ

Биљке прате климатске промене

Специфично за ово лето је то што нису само лубенице стигле раније него остало воће. Из Одељења за пољопривреду града Шапца наводе да се воће прилагодило климатским променама
Љубитељи лубеница ове године пријатно су се изненадили што су у свом омиљеном воћу могли да уживају раније него обично. Бостан домаће производње стигао је већ средином јуна. Међутим, како су изненадиле својим раним зрењем, тако су нагло и нестале.
-Већ од краја јула лубенице се скоро нигде не могу наћи. Нема их у маркетима, пиљарницама, у селима на приколицама као што смо навикли. Могу се купити само код неких уличних продаваца и то по 30 динара за килограм, што је дупло више од цене која је била пре 15ак дана. Ипак, није проблем ни цена него квалитет. Ситне су, углавном до пет килограма и нису слатке. Вероватно је кишовито лето узрок томе, каже Војкан Ђонлић из Шапца.
Поједини произвођачи наводе да су лубенице ове године доста трулиле, поготову тамо где нису коришћена средства за заштиту због каренце.
-Лубенице су на њиви на први поглед изгледале лепо. Међутим, када кренемо да их беремо схватимо да су одоздо потпуно труле. Томе су допринеле честе кише овог лета, каже један од произвођача из Срема.
Специфично за ово лето је то што нису само лубенице стигле раније него и све остало воће. Предраг Срдановић из Одељења за пољопривреду града Шапца наводи да се воће прилагодило климатским променама.
-Све тежи да остави своје потомство, тако су и биљке скратиле своје фено фазе (процесе развоја). Раније су цветале и раније дале плод. Само су јагоде због хладноће и пролећних мразева незнатно закасниле, око једне седмице. Све воће је стигло раније ове године. Први гроздови су се раније брали на Преображење и носили у цркву. Сада је већ крајем јула било зрелог грожђа, наводи Срдановић.
Наш саговорник наводи и да су ратарски усеви стигли раније. Жетва сунцокрета је већ почела и очекује се да ће бити готова до краја августа.
-За десетак дана очекује се жетва појединих сорти соје. Пшеница је овршена раније. Кукуруз ће се такође брати раније. Пурењци су се до сада брали за светог Илију, а ове године их до тада више није било. Селекција на то није много утицала, него само климатске промене. Уз све то квалитет је задовољавајући, можда су само повртарски плодови нешто ситнији, наводи Срдановић.
Највећи проблем за српског сељака и ове године је цена. Све је стигло пре времена, доброг је квалитета, међутим, због јако лоших услова откупа много воћа остало је необрано.
-Пољопривредници ће желети да што пре забораве ову годину која је изузетно родна, али ће кућни буџети остати празни и то ће се одразити на јесен и пролеће при сетви. Све је отишло у бесцење. Откуп је био изузетно лош, по неповољним ценама. Велике површине вишње, малине и купине остале су необране. Шљива одлази у ракију, а ништа боље неће бити ни са крушком и јабуком, истиче Срдановић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa