Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Шта кад лист парадајза поплеснави

Проузроковач плеснивости листа парадајза проузрокује значајно смањење приноса парадајза у пластеницима и стакленицима. Ово је гљивично обољење које се у нашим условима јавља углавном код производње парадајза у заштићеном простору, у условима слабе осветљености пластеника под запрљаном фолијом или при дужем периоду облачног времена. Услови дуготрајне облачности који су обележили претходни период су управо погодовали појави и ширењу овог обољења. Густ склоп биљака и слабије проветравање такође погодује ширењу овог паразита.
Симптоми болести се испољавају на лишћу, и то прво на старијем. На стаблу и плоду појава симптома је ретка и без штетних последица. На лицу листа најпре настају светлозелене или жуте зоне са нејасним ивицама. На наличју листа у оквиру пега долази до спорулације гљиве при чему се образује густа, сомотаста, сивомрка превлака. Заражено ткиво потом некротира лист се увија, вене и опада.
- Патоген се у природи одржава у земљишту као сапрофит, или у биљним остацима и семену заражених биљака у виду конидија или склероција. Конидије се разносе ветром, водом, инсектима или током рада на одећи и рукама радника.
Конидије не могу клијати уколико је релативна влажност ваздуха испод 85%. Оптимална температура за развој обољења су између 22-24 Ц - каже дипл. инг Слободан Гошић и саветује.
- Биљке не садити густо да не би долазило до засењивања. Користити чисту фолију и одржавати чисто стакло. У превентивне мере борбе спадају још и дезинфекција супстрата и конструкције пластеника, регулација влаге температуре, проветравање објекта, плодоред и уклањање биљних остатака. За хемијску заштиту парадајза препоручује се примена неког од следећих фунгицида: Сигнум у дози 0.7 кг/ха (каренца 14 дана) превентивно или најкасније по појави првих симптома, потом Фолио Голд 2,5-3 л/ха (каренца је 7 дана), или Ортива Опти 480 СЦ 2-2,5 л/ха (каренца је 3 дана).

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa