Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Задруге за оздрављење села
МИНИСТАР МИЛАН КРКОБАБИЋ У БОГАТИЋУ

Задруге за оздрављење села

Ове године Влада Србије издвојиће 825. милиона динара за развој задругарства што је четири пута више него прошле. У наредне две године планирано 500. нових задруга, зашта постоји политички консензус. Посета “Гачића магази”
Посета министра у Влади Србије Милана Кркобабића, задуженог за регионални развој, општини Богатић, реализована прошле недеље, имала је за циљ промоцију пројекта Српске академије ( Одбор за село) о новом Закону и стратегији развоја пољопривреде са унапређењем живота на селу. Суштинско обележје “оздрављења села”, које промовише Закон и нова стратегија је наглашена улога коју добијају задруге у развоју пољопривреде и укупне привредне делатности на селу.
Министар Кркобабић је поновио раније саопштење да ће Влада Србије ове године за побољшање рада и отварање нових задруга издвојити 825. милиона динара, што је у односу на прошлу више четири пута. План је да се у наредне две године у Србији оформи 500. нових задруга.
- Не морају то бити искључиво пољопривредне задруге, већ и оне које би се бавиле туризмом, угоститељством... Потенцијали постоје. У овој општини мислим и на геотермалну енергију али и друге могућности. Кључ су вредни и поштени људи, посебно младе жене и девојке. На жени лежи кућа. Треба да им обезбедимо новац и уз сигуран извор егзистенције, све што постоји у урбаним центрима. О ефектима се може говорити али тек после, најмање 10. година, рекао је Кркобабић наглашавајући да Србија није само Београд, Ниш и Нови Сад, већ и 4.700 осталих места, зашта је добио и највећи аплауз.
Корене косовских проблема али и других које и муче српско село данас, уочио је баш у неравномерном развоју Србије и зато се најпре прихватио промоције пројекта Српске академије, зашта, каже има потпуни политички консензус.
- Ја и опозициони посланик, професор Шеварлић, разликујемо се само, количини потребног новца за ову намену. Његово мишљење је 50. милиона евра, а моје дупло више новца, додао је.
Угледног госта, његове сараднике и друге посетиоце примио је Ненад Бесеровац, председник општине Богатић, који је између осталог нагласио потребу испуњења 3К услова (квалитет, количина и континуитет). Сагласио се и са потребом отварања прерадних капацитета на селу, како би одавде одлазили полуфабрикати и фабрикати, односно далеко скупљи производи, што би обезбедило сигурнију и извеснију егзистенцију српског села. То и слично било би с циљем опстанка и лепшег живота, пре свега младих на овим просторима.
У сличном тону су говорили и остали учесници краћег скупа, уприличеног у скупштинској сали ове локалне самоуправе.
Посета “Гачића магази”
У оквиру своје радне посете Богатићу министар Милан Кркобабић разгледао је печење ракије у домаћинству Зорана Гачића у Богатићу. На његовом примеру ( “Гачића магаза”), угледни гост се уверио како практично функционише једно мачванско домаћинство посвећено првенствено воћарској производњи и преради производа, зашта су Гачићи освајали бројна признања на сајамским и другим манифестацијама, где су учествовали.
У разговору са домаћином, видевши његове производе и упознајући начин на који ради, министар Кркобабић је обећао сву материјалну помоћ Владе и његовог министарства, са жељом да то буде нуклеус будуће воћарске задруге.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa