Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
СЕЋАЊА  НЕ БЛЕДЕ
ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БОГАТИЋА У II СВЕТСКОМ РАТУ

СЕЋАЊА НЕ БЛЕДЕ

Полагањем венаца и цвећа крај споменика палим борцима у центру Богатића, обележена је годишњица од акције Мачванског партизанског одреда у којој је 7. августа 1941. године ослобођен Богатић. Скромно сећање на овај дан, приредио је ОО СУБНОР Богатић уз помоћ овдашње локалне самоуправе, а поред домаћих присуствовали су и представници других организација бораца, који су тако обновили сећање на храбро војевање својих предходника.
Уприличена је и посета Бубањи, месту где је одржана Окружна партијска конференција за Шабачки округ и донета одлука о формирању одреда, који је неколико дана касније извео успешну акцију напада на Богатић.
- Важно је истаћи да је ово тада била прва слободна варош у срцу поробљене Европе, која је “стењала”, под фашистичком чизмом. Акција одреда је била од изузетне важности, пре свега за морал припадника покрета отпора против фашиста и сматрам да је дужност предака да их се сећамо. Обновљен Спомен комплекс на Бубањи намеравамо да уступимо Туристичкој организацији општине Богатић, како би била уврштена у туристичку дестинацију нашег краја, каже Миољуб Јосиповић, председник ОО СУБНОР Богатића.
За реконструкцију и изградњу Спомен комплекса на Бубањи до сада је из буџета општине Богатић издвојено више од 300. хиљада динара. Очекује се помоћ Републичког одбора СУБНОР, као и заинтересованих дародаваца, како би посао био окончан по урађеном пројекту.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa