Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Богат културни програм Мишарских свечаности

Покретачка снага младости

Нова енергија, ангажовање локалних уметника и ентузијазам утичу на
целокупну заједницу
Разноврстан програм овогодишњих Мишарских свечаности окупио је бројне посетиоце. Организатори манифестације пре почетка најавили су богат културно-уметнички програм и за сваког по нешто. У то је публика могла и да се увери током трајања свечаности. Љубитељи уметности у Галерији на Мишару имали су прилику да погледају изложбу академског сликара Драгише Марсенића и његове слике са тематиком пејзажа и личним доживљајем природе, као и да посете Базар старих и уметничких заната.
Поподневни часови били су резервисани за наступе првог и другог фолклорног ансамбла Културно уметничког друштва “Абрашевић” који је наступио уз пратњу Народног оркестра. На богатом репертоару биле су заступљене игре и кола из готово свих крајева Србије. Највећим аплаузом публика је наградила најмлађе чланове ансамбла који су имали велику одговорност и малу трему, јер наступају у свом месту. Прославу мишарског боја свакако су обележиле идеје и пројекти младих становника Мишара.
У реализацију садржаја укључили су се чланови Омладинског позоришта “Вожд” и показали да нова енергија, ангажовање локалних уметника и ентузијазам могу да утичу на целокупну заједницу.
У оквиру Свечаности у дворишту Дома културе изведена је представа „Преиспитаније живота и дела Црног Ђорђија - Карађорђија“. Историјска дуо драма у којој играју Лепомир Ивковић и Душан Симић. У необичним околностима срећу се старији и млађи Карађорђе и кроз разговор преиспитују свој живот, могућности, грешке, пропуштене прилике и саму смрт. Млади глумац задовољан је представом и реакцијом публике.
- Дивна сарадња са колегом из Народног позоришта. Радили смо вредно и надам се да смо успели да приближимо ликове публици и учинимо интересантном и лепом ову представу, како оним млађим, тако и оним старијим генерацијама и да су уживали - навео је Душан Симић.
Премијером представе “Чудо у Шаргану” на најбољи начин завршена је прослава 212. годишњице мишарског боја. Чланови позоришта “Вожд” вредно су радили протеклих месеци на адаптацији драмског текста Љубомира Симовића.
Млади Марко Рибић режирао је комад и прилагодио времену у ком живимо увек актуелну тему несрећне људске судбине на просторима где се преплићу религија и митологија не доносећи значајнију промену за генерације које долазе.
- Радња је смештена у крај деведесетих и почетак двехиљадитих и мислим да се сви сећају тог периода, можда не тако лепог. Потрудили смо да гледаоце вратимо у младост и дамо им другачији осврт на то време. Било је занимљиво док смо радили на представи. Ми смо сви пријатељи више од десет година. И раније смо сарађивали на представи “Антигона”, прихватио сам и сада да будем део тима и надам се да ћемо и у будућности успешно сарађивати и доћи до великих награда заједно - рекао је Вања Вујановић, сценограф и костимограф.
Ауторски тим представе очекује позитивне реакције публике и можда другачији приступ.
- Верујем да ће представа на посебан и необичан начин освојити публику и донети нешто ново. Кроз један класичан драмски текст смо третирали проблеме младе генерације, који нас муче у овим годинама - истакао је глумац Душан Симић.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa