Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Закон о финансијској подршци породици с децом

Штити државу а не породице

Закон о финансијској подршци породици с децом, чија примена је почела 1. јула ове године, упркос најавама надлежних, неће олакшати положај родитеља нити ће допринети повећању наталитета, већ држава тим законом штити само себе, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).
Марио Рељановић са Института за упоредно право оценио је за ВОИЦЕ (njnjnj.voice.org.rs) да је нови закон на речима заштитнички, а заправо врло дискриминаторски по оне на које ће се односити.
“Он је политички врло лепо увијен у машницу и украсни папир, а у ствари, унутра имате празну кутију. Они су дали нешто мало другима, а узели су од свих огромну цифру. Укупна сума новца који се исплаћује биће нижа сада него што је била раније. Шири је круг корисника, укључени су и они који нису у радном односу, али су драстично ниже накнаде. Ту је држава уштедела озбиљне паре зато што оних који су ван радног односа и испуњавају те услове, према неким анкетама, има око 15 одсто. Значи, повећаће се круг корисника за око 15 одсто, а смањиће се накнаде за 40, 50, некоме 60 одсто”, навео је Рељановић.
Он је рекао да нова основица значи да готово нико на породиљском неће добити 100 одсто плате.
“Сваки месец у којем мајка није радила се рачуна са нулом, тако да, ако сте радили само шест месеци и имали, рецимо, 50.000 динара плату, шест пута по 50 јесте 300.000 динара. Та сума се дели са 18, па се добије 16.667 динара”, објаснио је Рељановић.
Он је казао да су новим обрачуном основица дискриминисане пољопривредне осигуранице, јер морају да уплаћују доприносе најмање 24 месеца пре порођаја, а не 18 као све остале, а дискриминисане су и жене са високим примањима јер је највећа накнада коју могу да приме ограничена на три просечне зараде.
Додао је да је на тај начин прекршена Конвенција Међународне организације рада о заштити материнства, која предвиђа да мајке, труднице или породиље, за време коришћења тог права, не могу да имају примања која су нижа од две трећине примања која су до тада имала.
ВОИЦЕ је Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања поставио питање зна ли се прецизно колика ће бити уштеда у буџету захваљујући новим мерама, али одговор нису добили.

Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa