Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
САОБРАЋАЈНИЦА КАО ПИСТА ЗА ПОЛЕТАЊЕ
УВОЂЕЊЕ ВИДЕО НАДЗОРА У КОЦЕЉЕВИ

САОБРАЋАЈНИЦА КАО ПИСТА ЗА ПОЛЕТАЊЕ

У извештају о стању безбедности саобраћаја на територији општине Коцељева наводи се да се у периоду од 2013-2017 године на овом подручју догодило 127 саобраћајних незгода у којима је 115 лица повређено а седам изгубило живот. Међу настрадалима најчешће су возачи и путници у путничким аутомобилима али и пешаци. Статистички подаци показују да је проценат пешака у односу на укупан број погинулих чак 43 одсто, што је знатно више у поређењу са просеком у држави. За првих шест месеци у овој години у саобраћајним незгодама на територији Коцељеве није било погинулих а повређено је осам лица. Анализа показује да се највећи број незгода у овом периоду догодио у фебруару месецу. Говорећи о програму коришћења средстава за унапређење безбедности саобраћаја у овој општини члан Савета за безбедност Бранко Ђурић истакао је да је планирано да се по основу наплаћених новчаних казни за прекршаје у саобраћају у буџет слије 2,5 милиона динара.
–Ова средства се усмеравају за поправљање путне инфраструктуре као и унапређење саобраћајног васпитања и образовања за шта је обезбеђено 150 хиљада динара, превентивно-промотивне активности из области безбедности 250 хиљада, научно-истраживачки рад у области безбедности за шта је предвиђено 220 хиљада. Рад подразумева израду саобраћајне студије за насељено место Коцељева, затим студије паркирања, катастар саобраћајне сигнализације и опреме и истраживање других проблема- рекао је Ђурић и додао да је највећа пажња усмерена на израду пројектно-техничке документације за инсталирање видео надзора. Према његовим речима на располагању је око 8,5 милиона динара што сматра да је довољно за реализацију овог пројекта и покривање насеља Коцељева камерама.
Председник општине Коцељева Душан Илинчић подсећа да је неодговорно понашање појединаца у саобраћају евидентно, као и паркирање на неадекватним местима чиме се свакодневно уништавају зелене површине, те да је један од начина да се то предупреди постављање видео надзора.
Заменик председника Скупштине општине и председник Месне заједнице Драгиње Владан Јанковић још једном је указао на проблем свакодневне насилничке вожње на магистралном путу кроз ово место, посебно у летњим месецима када је повећано присуство повратника из иностранства.
–У Драгињу ових дана није саобраћајница него писта за полетање јаких, снажних аутомобила пристиглих из дијаспоре. Углавном је реч о припадницима ромске популације а неретко су за воланом малолетници без возачке дозволе и искуства. Ми имамо среће што за сада није изгубљен ни један живот због овакве вожње и бахатости возача- изјавио је Јанковић који сматра да би проблем у великој мери био решен постављањем камера са мерачем брзине као и да би се ова инвестиција веома брзо исплатила кроз санкционисање прекршаја. Решавање овог проблема додатно компликује чињеница да је реч о државном а не општинском путу те су стога могућности интервенције на локалном нивоу ограничене.

В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa