Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
Контактна сочива
САНИ САВЕТУЈЕ

Контактна сочива

Предности корекције вида контактним сочивима су многобројне. За разлику од наочара, она умањују сферну и хроматску аберацију која постоји при корекцији високих диоптрија, а захваљујући способности да не умањују величину посматраних предмета, могу се успешно користити у корекцији значајнијих анизеиконија и анизометропија
Идеја да се проблеми видне оштрине решавају не само наочарима већ и постављањем корекционих сочива директно на предњу површину рожњаче постоји већ више од сто година. Од тада до данас, корекција контактним сочивима прешла је велики пут, од неудобних, болних и по пацијента веома непријатних сочива, до данашњих модерних, удобних и веома комфорних оптичких помагала којима се успешно решавају рефракционе аномалије – кратковидост, далековидост, астигматизам и старачка далековидост. Корекција контактним сочивима је веома популаран начин решавања проблема видне оштрине; у Сједињеним америчким државама 20% популације којој је потребна видна корекција користи контактна сочива као једини вид помагала.
Предности корекције вида контактним сочивима су многобројне. За разлику од наочара, она умањују сферну и хроматску аберацију која постоји при корекцији високих диоптрија, а захваљујући способности да не умањују величину посматраних предмета, могу се успешно користити у корекцији значајнијих анизеиконија и анизометропија. Сочива не деформишу ликове у периферним деловима видног поља, и што је најважније, не ограничавају видно поље. Омогућавају ефикасно кориговање израженијих и ирегуларних астигматизама. Погодна су за људе који се баве различитим активностима и професијама, и решавају естетски проблем „дебелих“ стакала код високих диоптрија. Контактна сочива могу бити и у боји, и поред тренда промене боје очију, ова предност се може користити и у случају постојања деформитета или непигментованих промена на дужици. Користе се и као терапијска мембрана код дистрофија рожњаче, болних ерозија рожњаче, након хируршких интервенција или као носачи лекова.
У зависности од материјала од којих су направљена, контактна сочива се деле у три групе – мека, гаспропустљива и тврда. Данас, у најширој употреби су мека контактна сочива, захваљујући најпре њиховој удобности која их чини погодним за већину корисника. Поред удобности, она омогућавају корекцију скоро свих рефракционих аномалија, с ограниченом могућношћу у корекцији астигматизма. Овај вид корекције је погодан за људе различитих професија, животних навика и хобија. Мека сочива могу бити направљена од хидрогел или силикон хидрогел материјала, а према периоду замене могу бити дневна, месечна и годишња. Поред свих предности, овај тип контактних сочива је најмање здрав за око. Због тога што покривају целокупну површину рожњаче, мека сочива повећавају ризик од настанка хипоксичних промена рожњаче, јер је њена исхрана из околног сузног филма компромитована. Структрура меких сочива омогућава пролазак микроорганизама до унутрашњости сочива чиме се компромитује његова стерилност и повећава могућност настанка инфекција рожњаче и везњаче. Такође, на њиховој површини је могуће и стварање протеинских депозита, што може узроковати алергијске реакције. Због тога, правилна хигијена и одржавање је код ове врсте сочива императив, јер су инфекције честе и понекад могу бити тешке и компликоване за лечење.
Гаспропусна сочива, иако су иницијално мање удобна од меких и захтевају одређени период адаптације, су сочива која су здравија за око. Она за разлику од меких не покривају читав дијаметар рожњаче и кроз своју структуру пропуштају довољно кисеоника до њеног епитела, чиме мање утичу на њен метаболизам. Незаменљива су у корекцији кератоконуса, израженог и ирегуларног астигматизма, а користе се и у случајевима неподношења меких сочива. Мењају се једанпут годишње и по својој цени су приступачнија у односу на мека контактна сочива. Тврда или ПММА сочива се данас све мање користе, а по својим карактеристикама и индикацијама су слична гаспропусним сочивима.
Уколико имате потребу или мотив за овим видом корекције, потребно је да се обратите свом офталмологу. На основу индикација и индивидуалних потреба, као и врсте рефракционе грешке коју је потребно кориговати, лекар ће током прегледа одабрати одговарајућу врсту сочива. Сочива се носе током дана, у просеку 12-14 часова, и са њима није дозвољено спавање. Када се не носе, потребно их је одложити у наменску касетицу и потопити вишенаменским раствором који их дезинфикује током ноћи. Пре постављања у око, гаспропусна сочива се перу наменским детерџентом, а мека само благо истрљају и прелију стерилним физиолошким раствором. Уколико се код корисника меких сочива јави алергијска реакција на компоненте сочива или раствора за одржавање, потребно је у договору са офталмологом променити врсту раствора или сочива. Редовно одржавање сочива, поштовање периода замене и хигијена током ношења је обавезно. На тај начин се смањује могућност настанка компликација, и обезбеђује здраво ношење сочива као и предности и удобност који овај вид корекције нуди својим корисницима.

Др Мирко Нинковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa