Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
Сећање на славне јунаке
Обележена годишњица Церске битке

Сећање на славне јунаке

Војним и државним почастима, полагањем венаца и културно-уметничким програмом у Текеришу је обележена 104. годишњица Церске битке, која представља важну и прву победу Србије и савезника у Првом светском рату. Државном церемонијом на спомен-комплексу одана је пошта и захвалност страдалим у „Церској операцији“, које је вођена од 12. до 24. августа 1914. године. Церемонији су присуствовали бројни државни и војни званичници. У име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је положио венац, у име Шапца председник Скупштине града Шапца Немања Пајић одао је почаст церским јунацима, као и представници локалних самоуправа Лознице и Крупња, Министарства одбране и Војске Србије, амбасаде Словачке и чланови удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Присутнима на церемонији обратили су се Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Раденко Тривнић, заменик градоначелника Лознице.
Министар Зоран Ђорђевић, обраћајући се присутнима, рекао да је српски народ памти многе битке, бојеве и ратове, који нас непрекидно подсећају на значај слободе и очувања људског достојанства.
- У августу 1914. године, у директном судару са војницима првог позива Церске ударне групе, српска војска је дословно разбила бројно и технички надмоћног противника, а незаробљене остатке Поћорекове неславне армије натерала на панични бег преко реке Дрине. Данас се од нас не тражи као давне 1914. година да херојском смрћу исписујемо славне странице српске историје, али је потребно да поседујемо свест да ће наш живот и рад бити уграђени у будућност Србије. Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други - истакао је министар Ђорђевић.
У име града председник Скупштине града Шапца Немања Пајић положио је венац на споменик церским јунацима и том приликом указао на важност очувања сећања на период великог страдања и јунаштва српског народа.
- Овде смо да изразимо поштовање и дивљење бесмртном делу церских јунака, али и свих хероја и жртава Великог рата. Цер је славна страница наше историје, коју Шабац чува и памти и због свог страдања у Првом светском рату - навео је Пајић.
Председник Скупштине града Лознице Јован Тодоровић је истакао како је Церска битка један од најлепших, али и најтужнијих тренутака у српској историји и у свом обраћању се осврнуо на дешавања у земљи током Првог светског рата, у коме, како наводи Срби нису желели ништа друго осим слободе и да прошлост не треба да буде препрека, него подршка за бољу будућност.
Након завршетка централне државне свечаности за посетиоце приређен је културно-уметнички програм који је обухватио позоришну представу „Церска битка“ у продукцији Београдске културне мреже, а наступио је и хор Културно-уметничког друштва „Лола“ из Београда. Почасни плотун испалио је вод Гарде Војске Србије, чији је оркестар учествовао током церемонијалног дела манифестације.
Организатор овогодишње државне церемоније је Влада Републике Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa