Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
НИЈЕ ТЕШКО  БИТИ ФИН
ПРИМАРНА СЕПАРАЦИЈА И ДРУГЕ МУКЕ ЈКП ”СТАРИ ГРАД”

НИЈЕ ТЕШКО БИТИ ФИН

На територији града Шапца контејнери за амбалажни отпад постављени су пре три године у самом граду. По селима их још нема, са изузетком Петковице и Беле Реке. Недавно је међутим у селима подељен распоред изношења отпада до краја године са тачно назначеним данима када ће се односити комунални, а када амбалажни отпад
Само око пет одсто смећа које једно домаћинство сакупи представља отпад који мора да заврши на депонији. Осталих 95 одсто има своју употребну вредност и примену, односно може се рециклирати. Нажалост, код нас још увек не постоји свест о важности примарне сепарације отпада, односно о раздвајању смећа на месту његовог настанка, а пре одлагања у контејнер.
На територији града Шапца контејнери за амбалажни отпад постављени су пре три године у самом граду. По селима их још нема, са изузетком Петковице и Беле Реке. Недавно је у селима подељен распоред изношење отпада до краја године са тачно назначеним данима када ће се односити комунални, а када амбалажни отпад. Данима предвиђеним за одношење једног отпада неће се купити други и обрнуто.
- Сеоска домаћинства имају још мање комуналног отпада него градска. За кабасти и зелени отпад постоје два рециклажна дворишта. Прво је Трансферна станица иза „Белих лимова“, а друго иза Кванташке пијаце. Поред тога, грађани могу и бесплатно да позову кол центар на број 0800/200-015 и да се договоре са нама да дођемо и преузмемо њихов кабасти или зелени отпад, каже директорка ЈКП „Стари град“ Снежана Ђокић.
Ово предузеће недавно је поставило 70 нових пластичних контејнера за комунални отпад. Већ прву ноћ један је запаљен, а још неколико је оштећено. Могуће да је пожар изазван ненамерно, бацањем опушка. Међутим, постоје још нека несхватљива понашања у односу на то чудо технике звано „контејнер“.
-Дешава се да људи донесу кесу до контејенра и оставе је поред. Једноставно, не желе да подигну поклопац контејнера и убаце кесу унутра. Био је постављен и контејнер за текстил који је разваљен. Иначе је било одличних резултата, често је било више текстила него пет отпада. Сада смо поново постигли договор са оператером и 12 оваквих контејнера ће бити постављено у граду. Тај текстил се раздваја по саставу и даље прерађује. Није тешко одређени отпад ставити у контејнер намењен за њега, поручује дирекорка „Старог града“.
Намера менаџмента шабачког комуналног предузећа је и да проблем стакла почну да решавају примарном селекцијом. Урађен је и пилот пројекат у шест села примарне селекције амбалаже од пестицида, која се сматра опасним отпадом. Планирано је да се оваква акција понови.
Поједини грађани имају примедбе што се у летњем периоду дешава да камиони покупе смеће, али да због органског отпада који се проспе остане смрад на улицама. Проблем настаје што је опрема доста стара, па се дешава да течност од смећа цури из камиона.
-Имамо 13 камиона смећара у преподневној смени, а само једно возило које пере улицу. Када нам јаве да је негде проблем то возило одмах иде тамо и трудимо се да до оваквих ситуација не дође. Органски отпад такође не би треба да се одлаже у контејнере за комунални и надамо се да ћемо ускоро створити услове да и за ту врсту смећа буду постављени посебни контејнери, каже Зоран Дамњановић, руководилац Сектора градске чистоће.
“Стари град” је прошле године, у сарадњи са Предшколском установом “Наше дете” почео акцију упознавања предшколске деце са радом овог предузећа. Деца су ишла у посету свим секторима, а често и учествовала у њиховим активностима. Од ове школске године идеја је да се одлази у школе на сеоском подручју и да се ученицима објасни значај примарне сепарације, што би требало да да добре резултате у пракси, јер је до деце увек лакше допрети него до одраслих.
Распоред преузимања амбалжног отпада
Амбалажни отпад са сеоског подручја наредне седмице ће се преузимати по следећем распореду:
Понедељак, 27. август: Прњавор,
Уторак, 28. август: Рибари, Липолист, Бела Река, Петковица,
Среда, 29. август: Слепчевић, Дуваниште, Скрађани, Змињак, Петловача,
Четвртак, 30. август: Штитар, Мала Врањска, Горња Врањска, Церовац,
Петак, 31. август: Богосавац, Варна, Маови, Добрић.

Вашар остаје наш
Прошле седмице подигла се велике прашина у јавности због флајера који су дељени у Гучи, а на којима се позива на шабачки Вашар. Спорно је што се као организатор Вашара наводи приватна фирма из Београда. На друштвеним мрежама одмах се поставило питање ко је продао Вашар.
Из „Старог града“ демантују да има промене организатора и кажу да припреме полако почињу. Не знају ко стоји иза флајера, али тврде да оно што пише на њима није тачно.
- Град није променио одлуку да организацију Вашара повери нама. Треба да почну радови на сређивању терена, струје, воде. Прошле године су пошљунчени путеви, направљени тушеви, тоалети, извршена је замена електро стубова. Ове године Вашар ће бити одржан од 13. до 23. септембра, каже Весна Ђокић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa