Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ У ИТАЛИЈИ

Ванредна контрола мостова

ЈП “Инфраструктура” и Служба за путеве града Шапца редовно контролишу и одржавају све мостове који се налазе на локалним путевима за које су надлежни. Сви ти мостови су дужине десетак метара. За мостове на Сави задужена је републичка инспекција
Рушење моста у Ђенови, у ком је погинуло више од 40 људи, наметнуло је питање безбедности српских мостова. За око 4.000 друмских и железничких мостова у србији задужени су “Путеви Србија” и “Инфраструктура железница Србија”. Надлежни уверавају да су контроле редовне, а мостови сигурни.
Ипак, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић наложила је ванредни инспекцијски надзор свих мостова дужих од 100 метара који спроводи Републичка грађевиснка инспекција. Раније је утврђено да је најлошија ситуација на мостовима на Великој Морави јер су копачи шљунка поткопали носеће стубове.
“Путеви Србије” годишње издвоје око 10 милиона евра за поправке и санације мостова, док се за редовно одржавање издваја око милион евра. За редовно одржавање железничких мостова такође се годишње издвоји око милион евра.
- Контролишемо 3.268 мостова. Неки су добри, неки треба да се раде. Сваке године урадимо по 20-30 мостова. Два пута годишње се проверава сваки мост. Тамо где се вади шљунак, ми пратимо и, ако треба, реагујемо. Ако се мало откопа стуб, неће мост да падне. Зато и служе контроле. Кад су поплаве, додатно контролишемо мостове, рекао је Зоран Дробњак директор ЈП "Путеви Србије" за централне медије.
Министарка Михајловић је у Јутарњем програму РТС-а изјавила да је послала писмо лакалним самоуправама да су дужне да локалне мостове провере њихове комуналне службе и инспекције.
-Безбедни су нам мостови, али хајде да још једном видимо и будемо сигурни, рекла је министарка Михајловић за РТС.
ЈП “Инфраструктура” и Служба за путеве града Шапца редовно контролишу и одржавају све мостове који се налазе на локалним путевима за које су надлежни. Сви ти мостови су дужине десетак метара.
За мостове на Сави задужена је републичка инспекција.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa