Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
ТОПЛА ВОДА  МЕЊА УГАЉ
ТОПЛОВОД ПРИ КРАЈУ

ТОПЛА ВОДА МЕЊА УГАЉ

И поред високих дневних температура које ових дана у Богатићу достижу 30. степени Целзијусових и више, изградња првог даљинског система снабдевања геотермалном енергијом у Србији, намењеног грејању, а 251. у Европи, успешно напредује. До сада је положено преко три километра специјалних цеви, које топлу воду проводе од бушотине ББ1 у Баиру, према центру вароши, где ће већ у предстојећој грејној сезони, грејати више јавних установа.
- На овај начин треба да годишње на енергентима уштедимо 100-150 хиљада евра. Осим тога, даћемо значајан допринос заштити животне околине. Рок за завршетак послова је 120 дана. Искористићемо прилику да обезбедимо подно грејање цркве у Богатићу. То је, рекао бих јединствен, отворени систем грејања без класичне топлотне станице, за седам јавних установа (осим Дома здравља у првом тренутку), већ предстојеће грејне сезоне, каже председник општине Богатић Ненад Бесеровац. За мачване је коришћење ове врсте енергије (геотермална) утолико вредније имајући у виду да је топла вода, дубоко у земљи на овим просторима пронађена пре више од 30. година отицала у неповрат, а са њом и драгоцена енергија. Ова врста грејања је практично, први вид коришћења вреле воде из утробе плодних ораница.
Могућности су велике, а такоће и изгубљена енергија, током протеклих година. Руководство општине, према ранијим изјавама председника, не намерава да се на постојећем заустави, без обзира што су почетна улагања у коришћење ове врсте енергије, велика. Свесни су да је будућност у обновљивим изворима енергије који не загађују животну средину, без обзира колико то из постојеће перспективе изгледало бајковито и преамбициозно.
- Идеја нам је да у следећој фази топлотну енергију, произведену из геотермалних извора понудимо привреди и грађанству, а крајни циљ је да на овај начин произведемо и електричну енергију, додаје Бесеровац.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa