Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
ЗА МЕШТАНЕ БАДОВИНАЦА СПОРНО ПОСТАВЉАЊЕ
ДРЖАВНИХ ОБЕЛЕЖЈА БиХ НА ПАВЛОВИЋА МОСТУ

ЗАСТАВА СУСЕДА НА СРПСКОЈ ЗЕМЉИ

- Дана 04.07.2018.године искрсао је нов проблем јер су власти БиХ непосредно на Граничном прелазу - на левој страни Павловића моста поставили велику таблу са ознаком и обележјима Босне и Херцеговине, као и гранични камен жуто-плаве боје који симболизује БиХ.
Сматрамо да је недопустиво да се на теритојији Републике Србије поставе обележја друге државе. То веома вређа национална осећања мештана Бадовинаца, као грађана Републике Србије, који су огорчени тим поступком. Сматрамо да је наведени поступак срачунато урађен и да се њиме прејудицира разграничење Србије и БиХ , односно да је крајњи циљ отимање наших имања на подручју катастарске општине Бадовинци.
Грађани Бадовинаца ће наредних дана организовати масовне мирне протесте због наведеног поступка органа БиХ, наглашава у писму, председник Привременог органа месне заједнице Бадовинци Александар Вуловић.
У вези написаног, предлаже:
1. Да Министраство спољних послова Републике Србије одмах захтева од органа Босне и Херцеговине да се са територије Србије, која се налази са леве стране граничног прелаза на Павловића мосту, уклоне државна обележја Босне и Херцеговине и да их по жељи поставе на било који део њихове територије.
2. Да се покрене поступак измештања граничне службе Босне и Херцеговине (царина и полиција) са наше територије на територију Босне и Херцеговине, дакле ван границе катастарске општине Бадовинци.
3. Тражимо да надлежни органи и службе Србије испоштују све закључке и преузете обавезе са састанка одржаног дана 08.03.2018. у Министарству за државну управу и локалну самоуправу а који се односе на прибављање потребне документације и поступање царине и других државних органа и служби, са циљем да се грађанима Бадовинаца омогући несметан и безбедан улазак у обраду својих имања.
4. Захтевамо да највиши државни органи Републике Србије по овом питању одмах предузму одговарајуће мере и да нас о предузетим мерама обавестите писаним путем.
5. У вези наведеног тражимо да примите на разговор делегацију Општине Богатић и Месне заједнице Бадовинци и то у року од 8 дана.
Очекујемо да то буде разговор са високим функционерима једног од државних органа којима смо упутили позив, пише председник Привременог органа Бадовинаца. Писмо је, каже доставио: Кабинету председника Републике Србије, председника Владе Србије, Министарству спољних послова и Министарству за државну управу и локалну самоуправу Србије.
Руководства Месне заједнице Бадовинци и општине Богатић су се предходних година, више пута обраћали највишим државним органима Србије у вези граничног прелаза на “Павловића мосту” у Бадовинцима. Захтеви су се односили на проблем коришћења око 3.500 хектара земљишта колико грађани Бадовинаца поседују на подручју катастарске општине Бадовинци, са леве обале Дрине, која сходно катастру припада Србији.
Суштина проблема је у томе да је гранични прелаз Попови (Босна и Херцеговина), постављен непосредно уз “Павловића мост”, на левој обали реке, територији која сходно катастру припада Србији. Тако су грађани Бадовинаца (Пола села) за улазак у своја имања на суседној обали Дрине приморани да пролазе контролу две граничне службе.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa