Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
Заједно можемо много
КАТАРИНА ТОМИЋ, ДИРЕКТОРКА ОШ “СВЕТИ САВА”

Заједно можемо много

“Захвални смо свима који су узели учешћа у акцији “Књигом до осмеха”. Презадовољни смо одзивом суграђана и ангажованошћу наших запослених. Доказали смо и показали, да је за постизање циља, и анимирање заједнице, најбитнија добра воља и јединство колектива”
Завршница акције “Књигом до осмеха”, осмишљене са циљем опремања Школске библиотеке ОШ “Свети Сава”, заказана је у петак у Шабачком позоришту. Том приликом Омладинско позориште “Вожд” из Мишара извешће комад “Антигона”. Почетак представе предвиђен је за 20 сати, а улазница је књига.
За три недеље, колико колектив ОШ “Свети Сава”, интензивно са суграђанима ради на реализацији идеје отварања школске библиотеке, преко донаторских кутија које су “шетале” између популарних угоститељских објеката у граду, скупљено је 2.902 наслова, од неопходних 3.000.
Управа школе и колектив су захвални свима на донацијама, а посебну захвалностм како наводи директорка ове образове установе Катарина Томић дугују појединцима и институцијама који су им пружили несебичну подршку и помоћ.
-Мало је рећи да смо захвални трупи Омладинског позоришта “Вожд” са Мишара, Шабачком позоришту, Дејану Иванковићу, Дејану Павловићу, власницима “Стелине” и “Естраде”. Захваљујући друштву из Ајриш паба, скупили смо 77 наслова- истиче Катарина Томић, и додаје:
-Отварање библиотеке је од великог значаја за нашу школу, али је ефекат који је ова акција имала на сам колектив неизмеран. Наиме, пре само неколико месеци, из разних разлога о којима се у медијима тада интензивно писало, запослени су били у неком стању апатије. Требало је доста воље, рада и ентузијазма да се то стање промени, да се ускладе енергије и функционишемо као тим. Посебно сам поносна на младе који су дали све од себе да ова идеја заживи, и мислим да смо доказали да је за постизање неког циља најбитнија добра воља и јединство заједнице.
Да би школа за децу са сметњама у развоју иделано функционисала, поред библиотеке неопходно је обезбедити слану собу, моторичку собу и сензорни врт. Руководство ове образовне установе се нада да ће се и то у догледном временском периоду остварити, те да је успешност акције “Књигом до осмеха” својеврстан ветар у леђа за реализацију осмишљеног.
-У нашој школи је атмосфера прилагођена интересима деце. Прво што урадимо када добијемо новог ученика је смиривање тензије, довођење деце у емотивно прихватљиво стање које им омогућава да прате наставу. Имамо два логопеда, потом два реедукатора која ће радити само у сензорној соби, имамо корективне вежбе које изводи соматопед. Стручна лица која раде са децом су наша највећа предност у односу на регуларну основну школу. У плану нам је слана соба, јер многа наша деца имају проблема са респираторним органима, моторичка соба, и оно за шта се посебно залажемо је сензорни врт. Наравно, ту је проблем новца. Већина наших ученика је из социјално угрожених породица, јер ради само један од родитеља. Иако, су у материјално незахвалном положају, они су увек ту да помогну када су у питању неки физички радови, и са те стране смо јако захвални- истиче Томићева и изражава уверење да ће, уколико и даље буде слоге у колективу и мало слуха код надлежних, сви планови бити реализовани у догледном периоду.
Школа за образовање деце са сметњама у развоју у Шапцу постоји од 1974. године. Пре 13 година, захваљујући донацији амбасаде Јапана, дограђен је нови простор. Тренутно је похађа 52 ученика у осам разреда, док је у сегменту посвећеном формалном образовању одраслих седам особа. Максималан број ученика у једној групи би требао да броји десет, док се за број мањи од четири ученика мора тражити сагласност ресорног министарства.

Лепе вести
далеко се Чују
Захављујући прилогу РТС вест о хуманитарној акцији прикупљања књига за школску библиотеку дошла је до надлежних у Културном центру “Ћирилица” из Београда. Контактирали су школу и обећали вредну однацију у материјалу искључиво за рад са децом ометеном у развоју.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa