Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
Кувар прави најслађи мед
Марко Марковић млади пчелар

Кувар прави најслађи мед

Занимљив пчеларски посао. Искористио прилику за доказивање. Слуша савете искуснијих. За све се нађе време када је човек организован
Седамнаестогодишњи Марко Марковић из Румске пре три године на поклон је добио први рој пчела. Од тада број кошница увећао на четрдесет. Посвећеност, младалачки ентузијазам дали су добру основу и још боље резултате.
Уз татину помоћ
- Пчеларством сам почео да се бавим 2015. године. Полако сам улазио у ту причу и заинтересовао се више када сам добио један рој. Затим уз татину помоћ купио још пар ројева, тако да тренутно имам четрдесет. Одувек ме је занимало шта пчелари раде и сада имам прилику да произведем добар мед. Углавном радим сам. Почео сам без ментора и било је тешко, али након три године је дошло на своје. Већином савете налазим у књигама и стручној литератури, што је данас реткост да неко млад чита, не само стручну литературу, него уопште. Савете добијам и од искусних пчелара - каже Марко и додаје да породица увек прискочи у помоћ када је потребно.
- Тата је био подршка од почетка и увек је расположен да помогне колико може. Није мислио да ћу се озбиљно бавити пчеларством, сматрао је то мојим тренутним хобијем и да се нећу на дуже стазе бавити производњом. Сада је поносан што имам нешто своје и желим да радим. Ангажујем и млађу сестру, маму и радо ми помажу.
Пчеларство је скуп спорт
Бављење пчеларством је захтеван посао, неизвестан, иако је зарада солидна. Ипак, као и у другим гранама пољопривреде и пчелари зависе од временских прилика и наклоности природе.
- Последње године су веома неповољне за пчеларе по питању приноса. Просек по кошници 2016. је био петнаест килограма. Сунцокретаје било дванаест килограма, а само три багрема, 2017. године је било нешто повољније. Ове године што се тиче багрема поправила се ситуација и око двадесет килограма је просек, а сунцокрета је било седам. Надамо се бољим годинама. Улагање у пчеларство је велико и како би многи рекли то је скуп спорт. Прво је потребно издвојити новац за кошнице које се раде од дрвета, а то није нимало јефтино, када кренемо од сатних основа. Они који се баве пчеларством знају о чему говорим. Затим восак. Цене се крећу од око 1400 динара, уколико желимо квалитет. Могуће је наћи парафин по знатно нижој цени од 700 динара, али то може да направи велике проблеме у кошницама, посебно сада приликом високих температура и може да доведе до губитка меда и пчела, каже Марко.
Од знатижење до зараде
Марко се из радозналости одлучио за пчеларство, али као дете које је одрасло на селу зна колико пољопривреда захтева посвећеност и тежак рад. У Шапцу похађа средњу школу, помаже родитељима и пронађе време за изласке и дружење.
- Напорно је, али све стигнем. Не знам како. Радним данима сам у школи, а викендом код куће у Румској. Уколико не искочи неко весеље. Школујем се за кулинарског техничара, трећа сам година и волим тај посао. Радим када се укаже прилика и тако стичем неопходну праксу, а зарадим и џепарац. За све може да се пронађе време, само ако је човек добро организован, има свој циљ, тежи успеху и труди се. Резултате ће постићи. Тренутно не размишљам толико о будућности. Можда одлазак на Нови Зеланд, тамо су пчелари тражени и добро плаћени. Можда останем овде и будем кувар или на некој далекој дестинацији. Видећемо шта будућност носи .
Удруживање решава
проблеме
Велики проблем представља што географско подручје није заштићено. Тренутно Шабац има три пчеларска удружења. Наш саговорник сматра да је потребно да се између себе договоре и делују сложно како би даље своје производе пласирали на тржиште. Мед који произведе пласира на наше тржиште, мањи део оде у иностранство. Цена није баш најбоља. Тренутно је стао откуп меда и нико не купује сунцокретов мед.
- Ако неко не жели професионално да се бави пчеларством препоручио бих му да остане на петнаест до двадесет кошница, све преко тога тражи већа улагања и ангажовање. То је мач са две оштрице. Буде проблема и потешкоћа. Ипак није увек све тако једноставно и чиста зарада као што многи мисле. Ове године је на сунцокретовој паши било много тровања, где су људи изгубили доста својих друштава и велике количине меда, јер нису свесни колико одређене хемикалије штете. Загађено семе сунцокрета испушта отровне супстанце које штете пчелама. Велики је посао селити кошнице у време паше, посебно у таквим ситуацијама. Надам се да ће ситуација бити боља и да ћу наставити да се бавим пчеларством.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa