Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
ЦЕНА СВИЊА  КАМЕН  СПОТИЦАЊА
ИНИЦИЈАТИВА СЕЛО – ГРАД ПОЗВАЛА МИНИСТРА НЕДИМОВИЋА ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ

ЦЕНА СВИЊА КАМЕН СПОТИЦАЊА

Иницијатива Село – град прошлог четвртка је одржала конференицју за медије на којој су говорили о стању у српској пољопривреди, за које су рекли да је катастрофално. Такође су затражили и од министра Бранислава Недимовића да поднесе оставку.
Одборник Иницијативе Драган Станковић навео је да је сада најактуелнија откупна цена свиња која је 140 – 145 динара. Подсетио је да је министар Недимовић пре 20ак дана рекао да ће ова цена отићи на 185 динара. Цена је тада била око 160 динара по килограму.
-Мислим да су такве изјаве министра неозбиљне. Крајње је време да и због свих другим изјава датих у последње две године, поднесе оставку. Министар мора да буде најбоље информисан. Знамо да постоји тржиште, тржишна цена око 160 динара је негде око цене коштања. Та цена је пала због већег прилива свиња од већих произвођача. Мислим да до тога не треба да долази поготову због тога што је у окружењу та цена почела да расте, сматра Станковић.
Навео је још један разлог због ког Недимовић треба да се повуче са места министра пољопривреде. Према Станковићевим речима, поједини пољопривредни произвођачи су добили средства која нису требали да добију. Објаснио је да повраћаји за изградњу објеката износе до 65 одсто, али да су неки већи произвођачи „надуваним“ фактурама успели да добију повраћај и до 100 одсто.
-Мислим да ту има елемената криминала и да би нека наредна власт требала то добро да испита. Да се види где и коме су паре отишле и колико је малверзација било. Мислим да министар и Министарство морају да се запитају како се деле субвенције и подстицаји, рекао је Станковић.
Као једину светлу тачку Станковић је навео откупну цену бикова. Међутим, додао је да нема довољно телади до чега је довела ниска цена млека и уништавање крава.
-Министарство би требало да се побрине да откупна цена остане на овом нивоу, а да се субвенционишу људи који производе краве и телад.
На конференцији је речено и да је Иницијатива послала писмо министру Недимовићу у ком су навели све разлоге због којих траже његову оставку.


М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa