Инфо

23. август 2018.23. авг 2018.
КАЈАК ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ ШАМПИОНАТ у португалу

Зорић и Грујић иду на медаље, Пајић може да изненади

Тројица Шапчана наступају у Португалу - aмбиције Зорића и Грујића шампионске, Пајић се нада изненађењу. Тренер Урош Павловић задовољан припремама. Шампионат траје до недеље
Осим уколико сте баш поранили данас, велика је вероватноћа да док читате овај текст, српски кајакаши већ воде квалификационе битке на Иберијском полуострву. Најбољи кајакаши света окупили су се у Португалу и до недеље ће покушати да остваре велике, шампионске снове о одличју, односно титули на Светском првенству, највећем овогодишњем такмичењу у овом, за нас трофејном спорту.
Селектор Бора Сибинкић повео је у Мартамор О Вељо 20 репрезентативаца, Србија ће имати представнике у 13 дисциплина, а путници и велике наде нашег савеза и државе су чланови шабачке Зорке. Рекли смо да многи учесници сањају и покушавају да остваре шампионске снове у Португалу, док ми, ми као Шабац и Србија, имамо двојац који зна како је бити шампион и Европе и света, двојац који зна осећај док уз ваше име стоји епитет светски рекордер. Наравно, говоримо о Миленку Зорићу и Небојши Грујићу.
Миленко Зорић, у тандему са Марком Томићевићем, тренутно је без премца на планети у дисциплини К2 1.000. Неколико метара и тек секунд, два недостајало је Зорићу и Томићевићу да у Рију узму злато пре две године, али после тога доминирају светском сценом. Тренутно су светски шампиони, двоструки узастопни европски, победници светског купа, а имају свако право назвати се и најбољим икада јер су, од јуна и светски рекордери. После оваквих достигнућа, апсолутно су први фаворити за титулу и у Португалу. Ипак, далеко од тога да их очекује лак посао јер су додатна мотивација за све ривале. Уколико не буде измена прелиминарне сатнице, први наступ Миленка и Марка планиран је између 9.30 и 10 сати у једној од квалификационих група. Реално је очекивати директан пласман у финале, планирано за петак око 16 часова, а уколико буде потребно, полуфинале је сутра.
Шабачки светски рекордер је и Небојша Грујић. Он је, заједно са Марком Новаковићем поставио још 2015. године светски рекорд у К2 200, а попут Миленка, зна осећај бити на врху Европе, света, зна осећај бити изнад свих у својој дисциплини. Грујић и Новаковић долазе на првенство као трећи на свету и Европи и као једни од фаворита за највишу позицију. “Двесташи” су слободни до поподневних сати овог четвртка. Квалификације су планиране за после 15 сати, а полуфинала већ од 17.30. Очекујемо их и у финалу, наравно, а оно је у суботу, око 13 часова.
Важна “посла” на Иберији има и трећи шабачки олимпијац. Дејан Пајић, представник у Рију у дисциплини К1 1.000, у Португалу ће наступати као део нове дисциплине К4 500. У завршници припрема формиран је нови четверац по извбору селектора и тренера, а уз Пајића, ту су још: Ервин Холперт, Симо Болтић и Страхиња Стефановић. Иако немају много међународног искуства у овом саставу, односно овој дистанци, квартет чине кајакаши који су остваривали већ важне и значајне резултате, те нада у изненађење не може бити нереална и без основе. До суботе поподне ће радити, пратити репрезентативне колеге, а завеслаће у свом кајаку 25. августа, између 16.25 и 17 часова у квалификацијама. Полуфинала су после 18 сати, док ће финала стартовати завршног дана, односно у недељу између 13 и 13.30.
Традиција успеха шабачког кајака је дуга, те осим поверења актуелним какајашима, КСС има поверења и у стручни рад овдашњих тренера, те са репрезентативцима раде и наши тренери Урош Павловић и Милан Ђенадић. Урош је задужен за посаде двоседа на 200 и 1.000 метара.
- Добре, квалитетне припреме смо спровели. Радимо јако добро читаве ове године и ово је велико финале за нас, планетарна смотра. Сви су форму темпирали баш за Португал, биће изузетна конкуренција, негде и најбоља икада, али наши циљеви су медаље и њима тежимо - рекао је Павловић.
- Повели смо најспремније у овом тренутку и пут нам је обележен оптимизмом. Португал карактеришу јаки бочни ветрови - истакао је селектор Сибинкић.
СРЕЋНО МОМЦИ!!!

Душан Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa