Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПАРК У МАСАРИКОВОЈ
ОТКРИВАМО

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПАРК У МАСАРИКОВОЈ

У току је прва фаза радова у парку у Масариковој улици, након чега ће улаз у ову зелену оазу изгледати потпуно другачије
Пројектом је предвиђено формирање улазног платоа у парк који ће отворити јавни простор Масарикове улице. У његовом обликовању доминирају дијагонални правци главних пешачких стаза у парку, чије укрштање даје занимљив, динамичан ритам просторне композиције. Задржана су постојећа стабла са „зеленим тракама“, а између њих је плато који увлачи пролазнике у парк из свих праваца. Аутобуско стајалиште се задржава. Предвиђен је нов мобилијар и реконструкција свих стаза у другој фази. Простор је пројектован као вишенаменски јавни простор, објашњава градски урбаниста Катарина Дубљанин.
То практично значи да ће улаз у парк бити реконструисан тако да подсећа на мали трг, место за окупљање, игру, а посебно ће значити суграђанима који свакодневно чекају аутобус на станици.
Постојећа артешка чесма се уређује, а уз њу је предвиђена и чесма која ће бити прикључена на градску водоводну мрежу.
Прву фазу радова финансира Капитол парк.
ПАРК СКРИВА ЈАСЕН СТАР ВИШЕ ОД ПОЛА
ВЕКА
Средином прошлог века Шапчани су решили да стару пијацу у овој улици претворе у парк. Тих година засађено је и најстарије дрво – јасен, који броји више од пола века. Налази се у централном делу парка, а након комплетне реконструкције парка добиће нови сјај. Урбанисти су пронашли урбанистичке планове за парк који датирају из 1930. године.
У овом парку је још неколико посебних стабала – четири стабла су представници града засадили са амбасадором Финске као знак пријатељства и успешне сарадње, а три је засађено ове године са гостима из Штајерске.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa