Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
НЕ ДЕШАВА СЕ САМО  НЕКОМ ДРУГОМ
ДЕЦА НА ИНТЕРНЕТУ ЛАКА МЕТА

НЕ ДЕШАВА СЕ САМО НЕКОМ ДРУГОМ

Друштвене мреже направљене су са циљем да споје људе. Нажалост, на овај начин бројним психопатама, педофилима и другим предаторимна отворена су врата у породичне домове.
Код нас је постало уобичајено да деци направе профил на Фесбуку пре него што и сва слова науче. Тинејџери се у том виртуелном игралишту сналазе боље него у сопственој соби. Родитељи ту проналазе бег из свакодневне учмалости.
Док мајка домаћица тражи теме за трач партије неопажено пролази крајње непримерено дописивање петнаестогодишње ћерке са знатно старијим мушкарцима. Још горе, коментар више деценија старијег мушкарца да са девојчицом “треба боље да се упозна” од мајке добија “лајк”. Није ово измишљена прича, не дешава се негде преко океана, него у нашем комшилуку.
Због неедукованости, незаинтересованости, несвесности да је са друге стране екрана стварна особа родитељи често не реагују на време. Када се догоди трагедија сви се тргну, нажалост накратко.
Педофили се у многим случајевима чак и не крију иза лажних профила и фрапантно је колико их је у нашој околини. “Алиби” им даје то што се код нас девојчица чим почне да улази у побертет већ сматра девојком, па је тако мушкарцима од тридесетак година нормално да заводе девојчице од 13-14.
Тијана мора да буде
опомена свима
Игор Јурић је на најтрагичнији начин остао без ћерке. Тијану њен убица није пронашао на интернету, него су се сплетом несрећних околности нашли на истом месту. Фондација “Тијана Јурић” посвећена је томе да више ниједан родитељ на овакав начин не изгуби своје дете.
-Једна од главних активности фондације је управо борба против сексуалног злостављања деце. Обишли смо у протекле три године више од 400 школа, општина, месних заједница, домова културе, разговарајући са десетине хиљада деце, родитеља, наставника, социјалних радника, пензионера... Добивши документацију од полиције, неке занимљиве случајеве смо екранизовали, упознавали смо децу и родитеље колико је лако постати жртва интернет педофила и срећан сам што све то даје резултат, каже Игор Јурић за “Глас Подриња”.
Фондацији се велики број деце и родитеља свакодневно јавља препознајући оно о чему су претходно причали на радионицама и посебно су поносни због тога.
-Наше искуство говори да када покажете фотографију предатора, место догађаја, конкретну ситуацију која се десила у нашој земљи, када схвате да је то ту око нас, када виде мене као оца девојчице која је изгубила живот од једног таквог предатора онда тај рад даје резултат. Превенција и информисаност је најбоља одбрана од предатора, истиче Јурић.
НајваЖније је стеЋи поверење детета
Центару за социјални рад “Шабац“, односно Служби за заштиту деце и младих, последњих година често стижу пријаве које се односе на злоупотребу деце путем интернета а такође и сајбер насиље, тј. претеће поруке које малолетници међусобно шаљу једни другима а у којима доминира вербално насиље.
-Деца проводе пуно времена на интернету и самим тим, могућности да буду изложени непријатним ситуацијама су велике. Ипак, у најризичнију групу спадају деца из дисфункционалних породица, у којима често не постоји или је у недовољној мери присутан ауторитет родитеља, без јасно дефинисаних васпитних граница, у којима не постоји у довољној мери љубави, разумевања и пажње а доминирају сукоби, нетрпељивост, неуважавање а често и насиље у породици. Често деца из оваквих породица имају појачану потребу за емоционалним везивањем за особе које упознају на интернету, за брзо и лако успостављање контакта са непознатим особама, које им лажно нуде минималан степен разумевања и пажње, објашњава Весна Брајић, дипл. педагог, руководилац Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад Шабац.
Игор Јурић препоручује да родитељи који немају друштвене мреже а имају децу отворе исте јер без обзира да ли их интересују или не , важно је да прате шта се дешава на њима и да прате шта им деца тамо раде.
-Ми родитељи морамо да заслужимо њихово поверење, не би ли нам дозволили да имамо њихове лозинке, да пратимо са ким се дописују. То није лак задатак али имамо обавезу да се потрудимо да нам деца верују. Случај мајке који сте навели, а која “лајкује” непримерене поруке својој малолетној ћерки, наравно да није добар али верујте ми на реч, уколико такав родитељ само једном посети нашу радионицу, када види како лако предатори долазе до наше деце промениће начин коришћења и подршке таквом виду коришћења друштвених мрежа. Зато ћу још једном поновити, кључна реч је едукација. Немамо право да се не информишемо да би заштитили нашу децу и због тога, када се појавимо у вашем граду одвојите сат и по времена да чујете много добрих савета и на сам интернет и на друштвене мреже ћете гледати и доживљаваћете их на један потпуно други начин.
На интернету траЖе подрШку и утеху
Весна Брајић саветује да уколико родитељи деце, која превише времена проводе на интернету, примете појаве као што су узнемиреност, изолација, избегавање социјалних контаката, несаница, пад школског успеха, избегавање разговора о интернету или садржајима на интернету, главобоље, мучнине, депресивност, безвољност, агресивност према другима или аутодеструктивност било би добро да се обрате за помоћ стручњацима како би открили узроке оваквих поремећаја, а често се узроци могу крити управо у зависности од интернета. На тај начин родитељи могу спречити евентуално даље продубљивање психичких траума код деце која су постала зависна од интернета или су изложени некој непријатној ситуацији на интернету, а о томе не желе да разговарају са својим родитељима.
- Понекад код деце доминира осећање усамљености, неповерење у друге људе или једноставно пролазе кроз неки тежак период па на интернету проналазе утеху, подршку, могућност да испуне време садржајима који су им интересантни и корисни. На тај начин свој свет и неку врсту утехе проналазе у виртуелној стварности, а не у реалном, стварном животу, каже Весна Брајић.
Наша саговорница истиче да је, како би се избегла злоупотреба деце на интернету, веома важно постојање адекватне комуникације унутар породице, стабилан и очуван ауторитет родитеља заснован на међусобном уважавању и поштовању чланова породичног система као и јасна и отворена комуникација. Као не мање важну наводи и добру сарадњу и комуникација између породице и школе како би се заједничким снагама спречио сваки вид злоупотребе деце путем интернета.
СкупШтина јоШ не реагује
До сада је прикупљено више од 160.000 потписа за увођење доживотног затвора за убице деце. Међутим, ова иницијатива још се није нашла у скупштинској процедури
-Много нас погађа игнорисање свих институција наше земље на ову иницијативу. Мислим да сваки грађанин ове земље важан а ако знамо да је у овом случају у питању скоро 160.000 грађана, онда заиста сматрам да нико у овој земљи не сме да затвори очи и занемари жељу људи да им деца живе безбедније. Разумем да држава има још великих и важних питања и проблема али не желим да дозволим да деца наше земље нису приоритет. Уколико не бринемо о деци, једнако не бринемо ни о држави, каже Игор Јурић.

ПојаЧавање кампање
Фондација “Тијана Јурић” 15. септембра започиње билборд кампању којом желе да обухватите велики број градова наше земље.
-Поруке ће бити "160.000 потписа није довољно ?", "Ћутање није решење, заштитите децу", "Колико деце још треба да изгубимо?" Затим ћемо се обратити свим посланичким клубовима у парламенту, сваком народном посланику понаособ, још једном председници Народне скупштине, заштитнику грађана, министарки правде и премијерки и председнику државе. Уколико ту не буде успеха покушаћемо се обратити и европским институцијама да би видели која су наша права у овом случају и уколико не буде резултата, замолићу грађане да идемо на референдум.
Овом приликом молим градске власти вашег града или добре људе да нам у периоду од 15. септембра до 15. октобра уступе бар један билборд у близини центра града, ми за то немамо новца. Успећемо да одштампамо али за закуп билборда немамо довољно новца.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa