Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
ПОДРШКА СИСТЕМУ ОДБРАНЕ ОД ГРАДА

Додатни подстицај за стрелце

Локални парламент је усвојио одлуку о суфинансирању накнада за рад противградних стрелаца према којој ће током сезоне за њихово ангажовање из општинског буџета Коцељеве бити издвојено готово 300 хиљада динара уз додатак законом прописаних обавеза за порезе и доприносе. Четрнаест стрелаца на подручју коцељевачке општине, уз четири хиљаде колико месечно добијају од државе на име ангажовања у систему противградне одбране у периоду од шест месеци, биће додатно плаћени са по 3,5 хиљада динара. Субвенционисање стрелаца из локалног буџета је дугогодишња пракса у овој општини која на овај начин пружа подршку за функционисање система одбране од града на својој територији и у ангажовању извршилаца за деловање. На подручју ове општине у систему одбране од града функционише седам лансирних станица.
На једној од њих већ 12 година борбу са градоносним облацима води Мирослав Нешић из Коцељеве са супругом Снежаном. Каже да ове године, на срећу, није дејствовао ни једном, али да су то чиниле његове колеге у околним селима.
–Што се тиче опремљености ракетама ситуација је ове године мало боље него претходних. Али проблем стрелцима, уз мале финансије, представљају и оронули објекти у којима су лансирне станице- напомиње Мирослав.
Због незадовољства стрелаца многе станице у овом делу Србије нису у функцији. У Коцељеви је свих седам активно. На почетку противградне сезоне, која траје од половине априла до половине октобра, свака станица добила је по шест ракета иако је оптималан број дупло већи. Систем противградне одбране је јединствен за целу Србију што подразумева системско уређење а не спорадична решења појединих градова и општина у области куповине ракета. Од почетка сезоне у коцељевачкој општини појава града забележена је 2-3 пута. Штета је углавном причињена на воћњацима у селима Драгиње, Доње Црниљево и Дружетић.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa