Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
ГАЧИЋА МАГАЗА УЗОР КВАЛИТЕТА
ЗАДРУГЕ У оЗДРАВЉЕЊУ ПОСРНУЛОГ СРПСКОГ СЕЛА

ГАЧИЋА МАГАЗА УЗОР КВАЛИТЕТА

Влада спремна да бесповратним средствима подржи пројекте укупног развоја села, међу којима је најважнији идеја о оснивању нових задруга. Златна признања сеоског туристичког домаћинства из Богатића. Бројни потенцијали у развоју исходишта државе, заслужују бесповратну новчану помоћ у интересу опстанка
Пут ка оздрављењу српског села неће бити нимало лак, ни кратак. Прве ефекте могуће је уочити, после, најмање 10. година. Предходне анализе могле би да обесхрабрују. Без обзира на спремност улагања већих средстава државе у оснивање земљорадничких задруга с једне и стварање што повољнијих услова за живот на селу.
Уз све поменуто уочен је и велики проблем “беле куге”, и потенцирано да кичма домаћинства лежи на жени.
Ово, и много тога другог није пропустио да примети министар Милан Кркобабић, приликом своје недавне посете општини Богатић и сеоском туристичком домаћинству “Гачића магаза”, власника Зорана Гачића из улице Павла Орловића у Богатићу. Министар у Влади Србије, задужен за регионални развој, са сарадницима, поред говора у скупштинској сали општине Богатић, своје залагање за оснивање нових земљорадничких задруга, оздрављење српског села и реализацију пројекта Српске академије наука, Одбора за село о помоћи, како је рекао “исходишту државе”, коме прети умирање, практично је потврдио у домаћинству Гачића. Наиме, у разговору са домаћином Зораном обећао је помоћ свог Министарства и Владе Србије, која је спремна да за овакве инвестиције и квалитет производа који долазе из “Гачића магазе” издвоји бесповратна средства. Осим доказаних производа овог сеоског туристичког домаћинства, било би потребно и учешће још, бар пет сличних, на путу ка оснивању воћарске задруге и коришћењу бесповратних средстава Владе (за оснивање нових задруга конкурсом је предвиђено 7,5 милиона динара).
Разгледајући читав асортиман Гачићевих производа и печење ракије у његовом домаћинству, министар Кркобабић је нескривајући задовољство оним што је видео, изразио уверење да таквих и сличних примера има више у овом крају.
- Освајамо признања и награде свугде где се појављујемо, а лепеза учешћа са нашим производима на фестивалима и изложбама, широм земље је заиста велика. Ове године смо прво освојили “златни печат”, на Палићком фестивалу за серијал изложених ракија и ликера. Потом је наша крушкова ракија победила на Новосадском сајму. У Шапцу за “Дане ракије”, освојили смо златну медаљу за ракије од дуња, крушака и ароније. Најновије, били смо свеукупни победници сајма у Лопарама, за целокупни изложени асортиман ( ракије, ликери, џемови, домаће слатко, зимница...), каже власник “Гачића магазе” Зоран Гачић.
С друге стране је заиста катастрофална слика мачванског села данас. Нажалост то није јединствен случај у Србији. Много је напуштених кућа на селу. Преовлађују старачка домаћинства. Млади су у потрази за бољим животом углавном отишли у веће градове, многи у иностранство, без жеље да се врате.
На срећу има у последње време, истина ретких и супротних примера.
Указивање, превасходно младе интилигенције и хроничара живота на селу да из тог нуклеуса Србије долази драгоцена храна и ту се регрутује највећи број људи у одбрани државе и њених интереса, бар до сада нису озбиљније схватана. Нова стратегија развоја, коју између осталих заступа и министар Кркобабић, улива више оптимизма у будућност и опстанак. Само то неће ићи тако лако и брзо, примећују многи дирекни учесници и говорници приликом недавне посете министра Кркобабића Мачванима.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa