Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
СТАЊЕ НА ЊИВАМА

Убрзана жетва

На подручју четири Општине које покрива наша ПССС Шабац, жетва сунцокрета се приводи крају. Овоме су допринели временски услови, нешто брже пролажење кроз одређене фенофазе свих биљних врста, тако да је жетва почела десетак дана раније, а и кукуруза се такође очекује.
-Сунцокрет је биљна врста која се користи у одређеном проценту у припреми концетрованих хранива за исхрану стоке. Површине под сунцокретом се из године у годину повећавају што је добро имајући у виду да сунцокрет најбоље подноси недостатак падавина у сушним годинама што значајно ублажава недостатак приноса осталих усева као нпр. кукуруза и соје. Принос се креће зависно примене пуно агротехнике на чему ми инсистирамо, има парцела са преко 4 т/ха а има и око 2 т/ха. Зрно се углавном мења за сунцокретову сачму, поготово ако пољопривредници нису задовољни откупном ценом, све иде за исхрану стоке- истиче дипл.инг Светлана Златарић, саветодавац за ратарство ПССС Шабац и додаје:
-Берба кукуруза наше најзаступљеније биљне врсте, почиње полако и то хибрида раније групе зрења. Значајне површине под кукурузом се користе за припрему силаже а година је јако повољна за припрему ове кабасте сточне хране, па треба искористити да буде што успешнија. Посебно обратити пажњу на величину биљних одрезака и сабијање масе јер су то најзначајнији фактори добро припремљене силаже која ће касније бити пожељна за конзумирање. Значајно је поменути да при припреми не правити веће паузе, већ сило масу што пре сабити да се што боље истисну ваздушне поре и добро затворити. Ако се и направи пауза поново масу сабити па наставити додавање остале масе. Није пожељно ни лагеровати масу у приколицама, све то може утицати на њено кварење касније и у јами. Принос кукуруза је добар и очекујемо да буде око 7,5 / ха.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa