Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
ПРЕД ИНТЕНЗИВНИЈУ ЖЕТВУ
СОЈЕ И КУКУРУЗА

Опасност од ГМО

Инспектори Мачванског управног округа ( фитосанитарна и пољопривредна инспекција) , интензивније контролишу могућу појаву зрна генетски модификоване соје или кукуруза. С тим у вези издато је и посебно упозорење откупљивачима и складиштарима ове робе да приликом анализе посебну пажњу обрате на ГМО будући да је раније било посебних проблема у откупу зрна соје од овдашњих произвођача. Због тога је на моменте долазило и до блокаде путева, а пронађена генетски модификована соја је уништавана на разне начине.
Председник Управног одбора Друштва српских домаћина, доктор Миладин М. Шеварлић подсећа произвођаче на забрану коришћења генетски модификоване хране, коју је донела велика већина скупштина у Србији, а забрана је и законски регулисана.
- То је велика опасност за све нас. Утолико пре треба озбиљније схватити ову забрану. Тиче се нашег здравља. Генетски модификована храна може изазвати тешке здравствене последице. Заражено зрно мора бити искорењено, мишљење је професора Шеварлића.
Незванично сазнајемо да је много раније ( још за време санкција међународне заједнице Србији) семе генетски модификоване соје у видЉ.Ђ.
у хуманитарне помоћи доспело у Мачву. Ту се брзо проширило и сада га је тешко искоренити.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa