Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Част нам је да  представљамо Србију
ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА НА АГРООЛИМПИЈАДИ У ПОРТУ

Част нам је да представљамо Србију

Представници Србије на овогодишњој Агроолимпијади су ученици шабачке Средње пољопривредне школе. Четворочлана екипа, у пратњи професора, кренула је у понедељак у португалски град Порто где 30. августа почиње престижно европско такмичење младих пољопривредника.
Очекује се учешће преко двадесет државних тимова, а деца ће се надметати у дисциплинама попут: паркирања велике тракторске приколице, цепања дрва, вожње трактора, дизања електро ограде, мењање точкова на трактору, подешавања сејалице. Агроолимпијада својом концепцијом подсећа на некадашње Игре без граница, осмишљена је са циљем интензивнијег повезивања образовних установа за младе пољопривреднике широм Европе.
Судећи по прошлогодишњим искуствима, формула за успех представља комбинацију знања, снаге и вештине. Непознату, а самим тим и проблематичну, компоненту чини савремена механизација са којом српски ученици у пракси немају додира, али како наводе овогодишњи учесници, све невоље се дају превазићи уколико постоји јак мотив, а он је у овом случају пласман међу три најбоље екипе.
По речима директора Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац, Предрага Савића, као и протекле сезоне и овај пут, њихову школу за учешће на такмичењу су препоручила бројна републичка признања, али и интензивна сарадња са другим пољопривредним школама у Европи.
-Част нам је да представљамо Србију на једном оваквом такмичењу. Да будемо државни тим у Европи, и на најбољи начин промовишемо нашу земљу, град и школу. Задовољни смо и прошлогодишњим успехом, али се искрено надамо да ћемо ове године успети да уђемо међу прве три екипе- истакао је Савић.
Агроолимпијаду организује Удружење за развој стручног образовања и обуке у зеленом сектору Европе ЕУРОПЕА. ЕУРОПЕА данас броји 25 националних мрежа, односно преко 1.000 стручних школа и институција. Средња пољопривредна школа из Шапца је чланица Удружења од 2016. године, док је на прошлогодишњој Агроолимпијади наш државни тим освојио седмо место.

Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa