Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
УТИЦАЈ ПРОМЕНА ВРЕМеНА НА ЗДРАВЉЕ

ВАРЉИВО ЛЕТО И ДРУГА ГОДИШЊА ДОБА

Временске промене изазивају много проблема, а бронхитис, чир на желуцу и инфаркт су неке од најтежих болести које се манифестују. Учестала и нагла промена температуре, ваздушног притиска и нивоа влаге објашњавају депресију, гојазност, као и болне ожиљке.
Старији срчани болесници најтеже подносе промене времена, а у ову категорију спадају и астматичари. Код старијих људи метаболизам је спорији па јаче реагује на хормонске промене које изазива раст температуре, па зато нагле промене имају највећи утицај на њих.
По тврдњама стручњака осетљиву групу чине и млађи од 15 година јер реагују на утицај електромагнетних таласа који се мењају у складу с растом живе у термометру.
ОЖиљци пеку
Нагли пад атмосферског притиска, који прати долазак олује, изазива стезање и опуштање оштећеног ткива. С обзиром на то да оно није еластично него тврдо и жилаво, не прилагођава се промени притиска, што изазива затезање коже. Киша доноси свраб и пецкање ожиљака.
СрЧани удар
Ниске температуре доприносе згушћавању крви и повећавају ризик од коронарне и веребралне тромбозе, главних покретача срчаног удара. Промена температуре у кратком времену од само неколико степени проузрокује сужавање артерија, ограничен проток крви и мањак кисеоника који допире до срца које због хладног времена брже пумпа крв како би одржало телесну топлоту, тврде стручњаци немачког Института за проучавање утицаја климе на здравље. Овакав напор представља велики ризик по здравље старијих људи који показују више реакција на промену времена.
Болови у зглобовима
Услед атмосферских промена ваздушног притиска ниво течности која обавија зглобове се мења, што проузрокује бол у костима.
Мигрене
Ветровито време је окидач и за мигрене. Услед ветра се стежу и натичу крвни судови хипоталамуса, центра у мозгу заслужног за надзор телесних функција, што изазива тешку главобољу.
Упала уха
Када су у питању особе које живе у влажнијим подручјима, амерички стручњаци су установили да су код њих чешћи проблеми инфекција спољашњег уха. Кроз ушни канал се скупља влага која је погодно станиште за развој бактерија које изазивају упалу. Најчешћи симптоми упале уха су сваб и исцедак, а инфекцију можете спречити уколико носите капу или штитнике за уши.
ХладноЋа паралиШе лице
Веома ниске температуре повезане су с појавом Белове парализе, оштећења мишића лица, тврде британски стручњаци. Као и грип и прехладу, проузрокује га вирус који је веома активан током зимских месеци, а коме погодује пад живе у термометру. Зато заштитите лице топлим шалом у свакој ситуацији.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa