Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Јефтино на крају  често изађе скупље
Правилно бирајте наочаре

Јефтино на крају често изађе скупље

На здрављу не смемо штедети и зато никада не треба куповати „готове“ наочаре, са већ уграђеном диоптријом, јер оне само могу додатно оштетити вид и изазвати главобоље
Због тешке финансијске ситуације и честих поскупљења, принуђени смо да штедимо на свему – нажалост, и на диоптријским наочарима. Иако смо без њих неспособни да функционишемо, неретко се дешава да старије особе купују „готове“ наочаре, са већ уграђеном диоптријом, на тезгама пијаца, у продавницама, дрогеријама…
Међутим, на здрављу не смемо штедети, па апелујемо на све пензионере да диоптријске наочаре никако не узимају на своју руку, већ искључиво код оптичара, и то након прегледа офталмолога. Зашто?
Веома је важно нагласити да наочаре морају бити израђене према спецификацијама носиоца, а не тако да буду једнаке за све. Због тога је потребно проћи одређене кораке: утврђивање тачне диоптрије, одабир одговарајућег рама, узимање индивидуалних мера сваког носиоца, као што је размак зеница и, наравно, прилагођавање оквира ергономији сваког носиоца.
Тих корака нема приликом куповине наочара ван оптичарске радње, те постоји велика могућност да додатно погоршају вид. Такође, може доћи и до појаве форија ( неравнотежа очног мишића ) и главобоља. Коначно, и сама разлика у цени између тих лоших „готових“ ночара, и оних купљених код оптичара, није велика. Пуно је већа цена коју носиоци плаћају ако тим „готовим“ наочарима непоправљиво покваре вид.
Диоптријска
стакла
Када је реч о исправном одабиру стакала, требало би напоменути да постоје минерална сочива (стакло) и органска сочива (пластика). Минерална сочива (стакла) готово се више и не производе, а због опасности од лома и тешког оштећења ока, више се и не препоручују. Сама тежина зависи и од врсте материјала – стакло је неколико пута теже од пластике и ствара велике проблеме приликом ношења. Што се диоптрије тиче, што је она већа и дебљина стакла је нешто већа. Но, ако се ради о пластичним сочивима, тежина се скоро и не мења. Ако се ради о минералним сочивима (стакло), у том случају су код већих диоптрија сочива толико тешка да могу изазвати чак и ране на носу од ношења. Данас постоје и специјални материјали попут поликарбоната, који је немогуће сломити и који пружа најпоузданију заштиту од удараца. При избору је најбоље посаветовати се са офталмологом и оптичаром, који ће вам препоручити права стакла искључиво за вас.
Оквир
Данас је избор оквира толико велик, да скоро и не постоји ограничење диоптрије. Било да су рамови пластични, метални, од титана или се држе само са пар вијака, оквири су изузетно лагани и прилагођавају се диоптрији тако да свако сигурно може пронаћи оквир, без обзира на диоптрију.
ЗаШтитни слојеви
Важно је напоменути и да сва диоптријска стакла имају заштитне слојеве, који нису само естетски додатак, већ и саставни део сваког сочива који кориснику пружа оштар, квалитетан и угодан вид. Наиме, добро познати антирефлексни слој, односно слој против блештања, најбитнији је део сочива, који пружа неупоредиво чистију и прозирнију слику него сочиво без њега. Данас ниједне наочаре не би смеле бити без антирефлексног слоја, јер сваки пут када се неко одлучи за ночаре без њега, свесно је себи умањио оштрину и контраст за десет до двадесет одсто.
Како би наочаре имале дуготрајну и квалитетну заштиту, препоручујемо да се на њих поред заштитног слоја обавезно стави и слој против гребања.
Иновација у заштитним слојевима је УВ заштита са позадинске стране сочива, како би се спречила рефлексија штетних УВ зрака. Такву заштиту можете препознати једино по ознаци ЕСПФ25, што значи да сочива наочара имају заштитни фактор 25, исто као што и креме за сунчање имају СПФ фактор.
СунЧане наоЧаре
са диоптријом
Све је популарније, а многима и једноставније, да одаберу фотоосетљиве наочаре са диоптријом, које мењају боју, или пак сунчане наочаре са диоптријом које су увек затамњене. Уколико је неко склон да губи сунчане ночаре или их заборавља код куће, а често се креће на отвореном, за њега су фотоосетљиве наочаре идеалан избор, јер се аутоматски прилагођавају интензитету сунца, па потамне тачно онолико колико је потребно да пруже угодан вид. А када се особа налази у затвореном простору, фотоосетљиве наочаре су потпуно прозирне и немају боју. Са друге стране, сунчане наочаре су и модни додатак и увек ће бити саставни део гардеробе.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa