Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
ПОНОВО ЗА ПАМЋЕЊЕ
КАЈАК НОВЕ СВЕТСКЕ МЕДАЉЕ ЗА СРБИЈУ И ШАБАчКУ ЗОРКУ

ПОНОВО ЗА ПАМЋЕЊЕ

Репрезентативци Србије освојила су три медаље на Светском шампионату у Португалу, а две од три су донели кајакаши Зорке. Бронзе Зорића и Грујућа, Пајић до Б финала
Удар весла о воду, капи које секу видик такмичара сконцентрисаних само ка циљу и прерасподели снаге. Ветар јак, немилосрдан, удара у прса, успорава, гуши, но не сме да буде јачи. Из такве слике, призора замагљеног капима језера португалског Монтермор о Веља, поново су са медаљама око врата изашли момци црвено-плаво-белих трикоа са натрисом SERBIA. Прави, највећи шампиони су истински спортсмени. Овај пут, пружили су руке бржима од себе, а потом се поносно попели на трећи степеник победничког постоља.

МАРКО И МИЛЕНКО
Двојац Томићевић и Зорић (члан КК “Зорка”) ове године досањали су готово све снове. После трона на светским куповима, светског злата, задоминирали су и Европом и то баш у својој земљи, својој престоници Београду, срушили светски рекорд, те им је само преостало да освоје и Јапан, кроз две године, да узму злато, одличје за које им је недостајало неколико секунди у Рију. Неће бити лако, очекује их неколико такмичења до олимпијског турнира, но сваки резултат је мотив више.
- Овај пут су наши ривали из Немачке били бржи, заслужили победу. Јако тешка трка, ветар, неповољнији услови, но то смо заборавили одмах после трке. Нема потребе за оправдањима, победи онај ко најбрже весла, не може објективније да се одреди. Одлична сезона, желели смо злато и у Португалу, но задовољни смо и бронзом. Настављамо да радимо и већ следеће године учинићемо све да противнике надмашимо и поново освојимо врх - рекао је Миленко Зорић.
Тешко да се могу присетити Миленко и Марко осећаја доћи са великог такмичења без медаље, ево већ пуне три године нису доживели ту “непријатност”. У Португалу су поново прескочили полуфинале, директно из квалификација, победом у својој групи, пласирали су се у одлучујућу трку.
Иако нису више светски шампиони, они су резултатски најбољи двојац на километарској дистанци ове године. Учинак од злата на Европском шампионату и Светском купу и бронзе на Светском првенству нема ниједна друга посада.

МАРКО И НЕБОЈША
Иако више није у програму олимпијских игара, двосед на 200 метара сувише је атрактиван да би био елиминисан са програма свих преосталих такмичења Светске кајакашке федерације. У брзој, атрактивној, динамичној дисциплини, место у врху већ годинама чувају Небојша Грујић, шабачки кајакаш и његов колега из кајака Марко Новаковић. Раздвојени после Рија, поново су, чинило се, пребрзо, састављени. Није им требало време за увеславање, сувише су се добро познавали, само су наставили где су стали лета 2016. године. Са бронзом из Рачица стигли су у Португал и “само” су одбранили оно што је њихово. Били су, уз Шпанце главни фаворити, ипак, за многе дискутабилан старт Мађара, донео је њима најсјајније одличје. На 200 метара старт је кључни сегмент, мало је времена за “поправку” током трке.
- Задовољни смо. Показали смо да припадамо врху, ево четири узастопна Светска првенства доносимо медаље. Честитке Мађарима. Нијансе су одлучивале, учинићемо све да наредни пут буду на нашој страни - истакао је Небојша Грујић.
Попут Зорића и Томићевића, ни овај двојац не може лако да се присети дана без медаље, већ годинама доносе српску заставу на тријумфалне јарболе свих важних такмичења.

ДЕЈАН
Стотинке, буквално стотинке су одвојиле четверац на 500 метара од А финала. Иако састављени непосредно пред старт Светског првенства, посада где је место изборио и наш Дејан Пајић (уз Холперта, Болтића и Стефановића), одлично је веслала у квалификацијама и полуфиналу, но на крају се морала задовољити Б финалом и коначним 15. местом. Ипак, ово је такође олимпијска дисциплина, те је залог за Токио. Пајић има прилику да се бори за друге узастопне Игре и каријери.

УРОШ И МИЛАН
Једна сребрна и две бронзане медаље резултат су вредан памћења за српски кајак. Остаће у сећању сјајни момци који су на води изборили победничка постоља, но предуслов свега је јак тренинг, посвећеност, предан рад кајакаша, АЛИ и њихових тренера. Шабац је и у стручном штабу селектора Сибинкића имао два члана. Одликашке посаде припремао је наш Урош Павловић, а део себе у успехе српског тима уградио је и Милан Ђенадић.
Душан Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa