Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
НА КРАЈУ ЈЕ НОВИ ПОЧЕТАК
ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ЈЕНТРАП

НА КРАЈУ ЈЕ НОВИ ПОЧЕТАК

Вредност пројекта је око 450.000 евра, а финансиран је средствима Европске уније из ИПА фондова у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске
Завршна конференција у оквиру пројекта ЈЕНТРАП одржана је у уторак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Пројекат Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу реке Саве имао је за циљ припрему за ванредне ситуације, посебно поплаве и ублажавање штете настале од њих.
Вредност пројекта је око 450.000 евра, а финансиран је средствима Европске уније из ИПА фондова у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске. Партнер Шапца на пројекту је била Бродско-посавска жупанија. Партнери на пројекту добили су вредну опрему, али и прошли тренинге и радионице за обуку одбрана од поплава и реакцују у ванредним ситуацијама.
-Урадили смо много за наше локалне средине. Од укупних средстава које смо добили око 70 одсто било је за опремање хитних служби које могу бити од помоћи становништву у кризним ситуацијама. Сви учесници у овом пројекту добили су модерну орпему. Верујем да је пројекат успео ако и један живот буде спасен пројекат има смисла, рекао је Данијел Марушић, жупан Бродско-посавске жупаније.
Вредност опреме коју су добили партнери из Шапца је око 300.000 евра. Штаб за ванредне ситуације, Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, Завод за јавно здравље и Дом здравља Шабац, као учесници на пројекту добили су два чамца, два аутомобила, две пумпе пунилице за џакове, мобилну теренску јединицу за испитивање квалитета воде и опрему за хитно збрињавање повређених. Добијена опрема представљена је на великој теренској показној вежби у мају на Старом Граду.
Један од учесника пројекта Завод за јавно здравље Шабац добио је теренско возило, опрему за узорковање, личну заштитну опрему за запослене и лабораторијску опрему погодну за теренски и лабораторијски рад.
-ЗЗЈЗ је врло задовољан својим учешћем у овом пројекту и оствареном сарадњом са свим партнерима и из Србије, а посебно из Хрватске где смо остварили контакте које раније нисмо имали са колегама из наше бранше. Ово је добра основа за даљи напредак и нове пројекте. Веома смо задовољни опремом коју смо добили. Она је унапредила наше способности да у оквиру наших дужности у ванредним ситуацијама побољшамо наш одговор и да наше информације, које могу бити виталне за доносиоце одлука, убрзамо и учинимо још квалитетнијим, навео је др Игор Драгичевић из ЗЗЈЗ.
Након искуства које су и Србија и Хрватска имале са поплавама 2014. године постојали су заједнички интереси за развој сарадње штабова за ванредне ситуације. Циљ овог пројекта био је да подигне одбрамбени капацитет целог подручја.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић изразио је истовремено и задовољство и жал због завршетка пројекта. Задовољство због тога што је један овако важан подухват приведен крају, а жаљење због завршетка сарадње са партнерима који су у међувремену постали и пријатељи.
-Град Шабац је показао да има капацитете да реализује европске пројекте. Након овог пројекта остаје нам значајна опрема која ће побољшати стање у нашем Штабу за ванредне ситуације. Поред тога, кроз пројекат смо прошли и различите обуке и тренинге за коришћење те опреме и понашање у кризним ситуацијама. Ипак, најважнији бенефит овог пројекта је што смо добили пријатеље и остварили изузетно добру сарадњу са Бродско-посавском жупанијом. Наша сарадња може бити пример добре праксе и другима. Због тога поред задовољства имамо и жал због завршетка овог пројекта. Ипак, ово није последњи пројекат који реализујемо са Бродско-посавском жупанијом. Имамо још европских пројеката и надамо се да ће наша сарадња дати још добрих резултата и у будућности, рекао је Немања Пајић и додао да су се и остали учесници на пројекту повезали и да ће сарађивати и ван пројеката.
У Шапцу су људи са визијом
Током трајања пројекта поред подизања спремности за ванредне ситуације увек се говорило и о значају оствареног пријатељства између учесника. Данијел Марушић се и овог пута захвалио домаћинима на дивном пријему.
-Из Шапца увек одем са позитивним осећањима. Зеједнички интерес овог пројекта био је заштита становништва које живи у Шапцу и Бродско-посавској жупанији. Поред тога вредно је поменути да смо успоставили велика пријатељства и да нам је то основа за друге пројекте ЕУ и наше друге заједничке активности. Пре свега, захваљујем се Немањи Пајићу и Небојши Зеленовићу. То су млади људи са визијом који знају како треба радити и водити своје средине. Свима нам је жао што је пројекат ЈЕНТРАП завршен, али сваки завршетак је нови почетак и верујем у даљу сарадњу, рекао је Марушић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa