Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
Направимо земљу какву желимо
ФОРМИРАН ОПОЗИЦИОНИ САВЕЗ ЗА СРБИЈУ, МЕЂУ ОСНИВАЧИМА И ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

Направимо земљу какву желимо

Савез за Србију основали су Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Левица Србије, Здрава Србија, Покрет за преокрет, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, Удружени синдикати „Слога“, Заједно за Србију и некадашњи председник ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас који је и иницирао оснивање тог савеза
У београдском, Сава центру у недељу, 2. септембра, формиран је Савез за Србију.
Савез за Србију основали су Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Левица Србије, Здрава Србија, Покрет за преокрет, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, Удружени синдикати „Слога“, Заједно за Србију и некадашњи председник ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас који је и иницирао оснивање тог савеза. Међу главним тачкама програма Савеза јесте стварање услова за фер изборе, борба против криминала, противљење чланству Косова у УН, нова економска политика, запошљавање младих и борба против сиромаштва.
Некадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас позвао је све појединце, странке и организације да се прикључе савезу, и да заједно направе земљу какву желе.
- Почели смо да градимо једну кућу која је просперитетна. Није доста нас десет, потребно је да се окупе сви појединци. Људи прикључите нам се, дајте да заједно радимо, оставите приче о мандатима, о позицијама, дођите да направимо земљу какву желимо - рекао је Ђилас и потом за сто где су оснивачи седели оставио празну столицу као знак да има места и за друге који желе да учествују у стварању демократске Србије.
Председник ДС Зоран Лутовац истакао је да разлике и посебности међу чланицама Савеза сада нису битне, већ да је битно да сви они слушају грађане Србије и да нормализују свакодневни и политички живот.
- Сада нам је потребан један широк савез, а све остало су идеолошке или програмске коалиције. Нису битне разлике, сада је битно то шта нас обједињује, а обједињује нас жеља да направимо државу у којој можемо да показујемо своје посебности и разлике. Наше посебности ће доћи на дневни ред када будемо створили демократску државу - поручио је Лутовац.
Председник покрета Двери Бошко Обрадовић истакао је да од данас грађани имају могућност да бирају између уједињене власти и уједињене опозиције.
- Данас је велики дан за све опозиционе бираче и за све грађане који желе слободну, стабилну и уређену Србију. Ми се нисмо окупили само да бисмо сменили Вучића, већ да бисмо сменили једну политику понижавања свих грађана - додао је Обрадовић.
Како је истакао они нису савез против било кога, они су Савез за Србију.
Председник Народне странке Вук Јеремић нагласио је да чланови Савеза морају да буду солидарни, да са вером у достојанствену државу и „светску Србију“ направе нешто због чега се неће стидети сутра да погледају у очи својој деци.
- Балкан поново долази у жижу светске јавности, да се пише о прецртавању граница. Позвао ме је бивши министар спољних послова Кипра и питао да ли је тачно да је Србија прва земља која је вољно и у миру пристала да прецрта границу. Због Косова, власт у Србији има подршку међународне заједнице и да неће бити лако пресећи то „напајање“ - рекао је Јеремић.
Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поручио је да ће СЗС поштовати и уважавати вољу грађана на исти начин на који је град Шабац спровео референдуме на којима грађани доносе одлуке.
- Као што је у Шапцу Вучић побеђен тако и цела Србија може да буде ослобођена. Ако отворимо простор за вољу и идеје грађана можемо створити државу у којој милиони људи одлучују о својим животима, уместо да један човек одлучује о милионима живота - поручио је Зеленовић.
Лидери Здраве Србије и Покрета за преокрет, Милан Стаматовић и Јанко Веселиновић истакли су да је први задатак за који морају да се изборе стварање услова за фер и демократске изборе.
Председник покрета „Отаџбина“ са Косова и Метохије Славиша Ристић рекао је да су они одлучили да приступе савезу јер у једној од 30 тачака, око којих су се окупили, јасно пише да ће се поштовати Устав Србије и Резолуција УН 1244 и међународно право и да ће се противити било којем акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући чланство у УН „такозване државе Косово“.
Председник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић напоменуо је да они приступају савезу јер желе да се боре за права радника који су данас обесправљени и које нико не штити.
Председник Левице Србије Борко Стефановић рекао је да Србија од данас „маршира ка победи и правди“.
ПодрШка РШума, Бебе БалаШевиЋ
и Дуде ИвковиЋа
Оснивање Савеза за Србију подржале су бројне угледне личности из јавног живота Србије. Окупљенима се обратила Јелена Беба Балашевић, ћерка познатог кантаутора Ђорђа Балашевића, а затим и песник Љубивоје Рушумовић који је поручио да су „песници пробуђени део народа“ те је то његова мотивација да говори на овом скупу. Писмо подршке послао је и Зоран Стојиљковић, председник УГСС Независност. Међу гостима је био и познати кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић.

Истог дана као и “Коалиција
Заједно”
У заједничкој изјави поводом оснивачке скупштине Савеза за Србију, лидери тог опозиционог блока су навели да се нису окупили само да би сменили власт коју предводи председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић већ да би „сменили политику понижавања сви грађана Србије“.
- Зато смо прешли са речи на дела и договорили се око 30 програмских тачака од чијег спровођења зависи нормалан живот сваког грађанина. Борба против политике сиромаштва коју спроводи актуелна власт, слободни избори, независни медији, инвестирање у домаћу привреду, мере за подстицај наталитета и подршку породицама, испитивање порекла имовине и питање Косова и Метохије - ту нема места нашим идеолошким разликама. То даје наду да у Србији може доћи до промена - стоји у изјави.
СЗС је формиран истог дана када је основана и Коалиција “Заједно”, прва заједничка опозициона листа која је победила “изборну крађу режима Слободана Милошевића на локалним изборима 1996. године.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa