Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ НАЈАВИЛА УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О УВОЂЕЊУ ПЛАТНИХ РАЗРЕДА

Свима веће плате

Увођење платних разреда у исплати зарада запосленима у јавној управи требало би да обезбеди да сви који раде на истим пословима и имају исте квалификације, исто и зарађују.
Платни разреди су део Закона о платама који мора да учврсти и појача контролу буџета над зарадама у јавној управи и примењиваће се од почетка наредне године.
Председница српске владе Ана Брнабић, најавила је недавно да би до краја године требало да буде усвојен Закон о увођењу платних разреда, те да тај систем у исплати личних доходака заживи од првог јануара наредне године.
- Платне разреде смо скоро завршили у ресорима и сада идемо у разговоре са синдикатима. Мислим да ће мо до краја године успети да уђемо у Скупштину са тим законом и да ће мо од првог јануара 2019. имати ту јако важну реформу и увести платне разреде у управу, изјавила је она за РТС.
Нагласила је да ће тако сви знати колико ће бити њихове плате и да ће сви имати повећање по платним разредима, кад буду завршене реформе, а биће уведен и систем награђивања.
- Мислимо да ћемо заједно са буџетом у Скупштину ући и са тим предлогом. Моје мишљење, видећемо колико је могуће, да све локалне самоуправе које су испод максималног броја запослених и имају буџет за плате, не треба да траже додатно било каква одобрења од владине Комисије за запошљавање, како би могле да попуне своје капацитете, додала је премијерка.
По истом основу лекари специјалисти имаће 15. одсто веће плате, него до сада. Повећање плата за медицинско особље предвиђено је 12. одсто. За наставнике то је око 10. одсто. Уствари основна идеја радне верзије система платних разреда је да нови коефицијенти донесу највеће повећање зарада запосленима чија су примања подцењена.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa