Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
Прослава у складу  са резултатима
НЕНАД БЕСЕРОВАЦ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Прослава у складу са резултатима

Од спортске хале, преко чишћења каналске мреже и оснивања нових задруга до бриге о деци и успеха спортиста
Општина Богатић ће свој празник, Дан општине 10. септембар, обележити свечано и скромно, пријемом у Свечаној сали СО Богатић, коме ће поред запослених и пензионера , присуствовати и одборници СО Богатић, чланови Општинског већа, директори школа, директори предузећа и установа чији је оснивач општина, представници МЗ и други драги гости и званице. Осим тога још низ догађаја биће посвећен и пратиће обележавање Дана општине, а то су традиционални сусрети чланова удружења РВМИ наше општине са члановима Удружења из окружења, који ће бити одржани 08. септембра, дан касније на програму је нови тркачки дан на хиподрому у Богатићу, а у главној трци дана галопери ће се борити за пехар општине Богатић. На сам празнични дан у новоизграђеној спортској хали биће одиграна пријатељска рукометна утакмица између ОРК Мачва Богатић и РК Партизан Београд, каже на почетку овог празничног излагања за “Глас Подриња”, председник општине Богатић Ненад Бесеровац и наставља:
Када се осврнем на период који је за нама, од претходног празника општине до данас, желим да истакнем да смо пре свега, крајем прошле године завршили један дугогодишњи пројекат, изградњу спортске хале, а да смо у овој години прибавили све неопходне сагласности за добијање употребне дозволе и да је извршено делимично опремање хале потребном опремом.
Инфраструктурни радови
Половином ове године, тачније 15. јуна започети су радови на чишћењу и уређењу каналске мреже у дужини од 62 км, у оквиру пројекта изградње регионалног хидросистема за наводњавање Мачве, који ће обухватити око 11 хиљада хектара на територији општине Богатић. Радове је отворио министар Недимовић са сарадницима, а вредност инвестиције чији је финансијер Фонд за развој Абу Даби, корисник зајма Влада Републике Србије, а инвеститор ЈВП „Србијаводе“, је 4,1 милион еура.
16. јула, министар Антић отворио је радове на изградњи даљинског система грејања на хидрогеотермалну енергију за загревање објеката јавне намене у Богатићу, први такве врсте у Србији. Радови напредују утврђеном динамиком и уверени смо да ћемо већ ове зиме систем пустити у рад.
Већ сутрадан отворени су радови и на реконструкцији и изградњи 13 км насипа, на пројекту Заштитни појас Мачва - западни део, од Бановог Брода до Салаша Црнобарског, инвестиција вредна 3,9 милиона еура, а која се финансира средствима ЕУ.
26. јула започети су и радови на изградњи издвојеног објекта ПУ „Слава Ковић“ у Белотићу површине преко 100м2, пројекат вредан 10,5 милиона динара, који се у износу од 5,5 милиона финансира средствима Министарства државне управе и локалне самоуправе, а остатак из локалног буџета. Радови одлично напредују и објекат је већ стављен под кров.
Оно што нам предстоји у наредном периоду јесте расписивање јавних набавки за потпуну реконструкцију објеката две школе у Бадовинцима и Црној Бари. У оквиру ових пројеката реконструисаће се и доградити зграда вртића у Бадовинцима и изградити нова фискултурна сала у Црној Бари. Оба пројекта финансирају се средствима Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, а инвестиција је вредна преко 100 милиона динара.
23. јула, после успешног учешћа на конкурсу за суфинасирање пројеката и мера популационе политике, а који је у мају ове године расписао Кабинет министра без портфеља задужен за демографију и популациону политику. Општини је додељен уговор вредан 9 милиона бесповратних средстава, за доградњу више од 200 м2 новог корисног простора ПУ „Слава Ковић“ у Богатићу. Учешће Општине у овом пројекту је 8,8 милиона динара и веома смо поносни, јер смо једина локална самоуправа са територије Мачванског управног округа, којој је пројекат одобрен и једина у Србији којој је одобрено 100% тражених средстава. Тренутно смо у процесу добијања локацијских услова за израду главног пројекта и надам се да ћемо реализацију започети до краја календарске године.
А овог пролећа започела је и изградња новог далековода Богатић-Бадовинци у дужини од 8 км, који ће системски решити снабдевање, највеће сеоске МЗ у нашој Општини, електричном енергијом. Пројекат је вредан преко 60 милиона динара, а предвиђа и измештање куле из центра Бадовинаца и изградњу нове трафо станице. Наше учешће у финансирању овог пројекта је око 2% и огледа се кроз израду пројекта и плаћање геодетских услуга, док радове и материјал финансира ЕДБ Шабац.
Поменуо бих и посету министра без портфеља задуженог за регионални развој, Милана Кркобабића, општини Богатић, 10. августа, који је са тимом сарадника упознао наше грађане, носиоце пољопривредних газдинстава и представнике удружења о програму и плановима рада свог Кабинета, као и моделу новог задругарства које подржава Влада Републике Србије. Две новоосноване задруге са територије наше Општине успеле су до 15. августа да прикупе сву потребну документацију и конкуришу за бесповратна средства.
Јубилеји и успеси спортиста
Ове године прославили смо и два вредна јубилеја, Сликарска колонија Совљак, обележила је 20 година постојања и непрекидног рада, а по 50. пут су одржане Хајдучке вечери, највећа културно-туристичка манифестација у нашој општини.
Желим још да поменем и велики успех који је остварио Фудбалски клуб Мачва 2005, освајањем титуле шампиона Мачванске окружне лиге и пласманом у зонски степен такмичења, у којем су одлично стартовали, а да похвалим и резултате ОРК Мачва, који је као нови члан Супер Б лиге сачувао статус и који ће коначно своје утакмице као домаћин, у новој сезони која је на прагу, играти у својој кући, новој спортској хали. Иначе сви спортски колективи са седиштем у општини Богатић, њих 37 финансира се из локалног буџета и имају обезбеђена средства за несметан рад и такмичење.
Све у свему можемо бити задовољни, јер је углавном остварено оно што је и планирано. Остаје жал што ове године нећемо из објективних разлога моћи да завршимо главни канализациони колектор иако су средства за реализацију овог пројекта била предвиђена буџетом. Наиме, по првобитном техничком решењу било је предвиђено да цевовод пређе преко насипа и буде доведен до рецепијента реке Саве, али обзиром да се врши реконструкција насипа, са руководством „Србијавода“ је усглашен предлог пројектанта, да по новом решењу колектор прође кроз насип, те док се не изврши реконструкција насипа на том делу, практично је неизводљив наставак радова. Међутим то нас није обесхрабрило и већ смо у фази израде пројектне документације и добијања грађевинске дозволе за прву фазу секундарне мреже, која предвиђа прикључење корисника који се налазе 300 метара са леве и десне стране главног потисног цевовода - колектора.
На крају желим грађанима да честитам њихов и наш празник, Дан општине Богатић.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa