Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
ОД АУТСАЈДЕРА  ДО ВИЦЕШАМПИОНА
ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

ОД АУТСАЈДЕРА ДО ВИЦЕШАМПИОНА

“Ово је вероватно највећи успех у историји свих пољопривредних школа у Србији. После Светосавске награде, коју смо добили прошле године, ово је највећи успех и за школу. Још увек нисмо свесни шта смо урадили и колики успех смо остварили”

Репрезентација Србије освојила је друго место на трећој Агроолимпијади одржаној пре неколико дана у Португалу. Чинили су је ученици Средње пољопривредне школе у Шапцу. Бољи од њих били су само домаћини, тим Португала.
Немања Виторовић из Глушаца, Марко Симић из Мајура, Петар Макевић из Добрића и Љубинко Стошић из Мишара, на најлепши могући начин завршили су школовање. Надметали су се у 18 дисциплина спретности и сналажљивости, а на пут дуг више од 3.000 километара отишли су комбијем, јер средстава за нешто боље није било.

Историјски
успех
-Ово је вероватно највећи успех у историји свих пољопривредних школа у Србији. После Светосавске награде, коју смо добили прошле године, ово је највећи успех и за школу. Још увек нисмо свесни шта смо урадили и колики успех смо остварили. Остале државе које су учествовале имају идентична оваква такмичења на националном нивоу и довели су своје репрезентације, а ми смо имали ту част да представљамо Србију, рекао је директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић, дан по повратку са такмичења.
Репрезентација Србије била је трећа након првог дана такмичења. Циљ им је био да другог дана задрже то место, међутим успели су да поправе пласман и иза себе оставе много развијени земље Европе. Швајцарска је била трећа, док су државе попут Шпаније, Немачке, Холандије, Аустрије биле далеко ниже пласиране.
-Надали смо се трећем месту, зато смо се разочарали када су прочитали да је екипа Швајцарске заузела треће место. Ипак, брзо смо се обрадовали много више када смо схватили да смо ми други, каже Петар Макевић.

ПомоЋу Штапа и канапа
Екипа је, заједно са директором и професором и ментором Душаном Мајсторовићем од Шапца до Порта путовала три дана. Професор и директор смењивали су се за воланом. По доласку су заједно са осталим екипама смештени у касарну, али превише уморни од пута нису ту могли ни да заспе, па су отишли у хотел.
Највећи део трошкова сносила је школа, а у помоћ су им притекли Удружење пољопривредних школа, “Млекара Шабац”, “Томсин” и “Цомеџ”.
Током два дана такмичења највећи изазов је био савладати савремену опрему која се користила. Момци из Србије нису имали прилику ни да је виде уживо, а не да раде на њој. Победили су сналажљивост и интелигенција, а не припремљеност.
-Друге земље које су се такмичиле су много развијеније од наше. Њихови такмичари су имали могућност да већ управљају савремним машинама, док смо ми радили на тракторима старим 30 година. Мало смо се плашили због тога, али тиме је наш успех већи, каже Петар Макевић.
Велики спонзори обезбедили су да на такмичењу буду најсавременије машине.
-Нама су ти трактори изгледали као свемирски брод. Међутим, момци су се сјајно снашли. Ваљда је лакше се прилагодити на нешто боље, каже Предраг Савић.
Професор Мајсторовић посебно је поносан на своје ученике. Истиче да су и организатори били на висини задатка.
-Такмичење је било успешно и организатори су били одлични. Сам одлазак тамо, а затим освојено друго место говори о способности, сналажљивости и знању наше деце. Треба узети у обзир све околности и тада се види колико је овај резултат изузетан, истиче Мајсторовић.

Занимљиве
дисциплине
Све дисциплине на такмичењу су практични рад који се може применити на приватним газдинстива или у оквиру посла на некој економији. Прављење сока од поморанџе, балансирање великим балама сена, различите вожње спретности, мењање алата на прикључним машинама на трактору, састављање водоводног система, флаширање вина, па чак и математички проблем везан за пољопривреду нашао се пред такмичарима. Занимљиво, најбољи су били у ономе са чиме су се први пут срели – вожњи савремених трактора и састављању аква поник система.
-Аква поник систем представља симбиозу биљног и животињског света. Ради се о затвореном систему где рибе хране биљке, а биљке рибе. Из акваријума са рибама се пумпама вода спроводи за наводњавање биљака. То је будућност. Ми смо се са тим први пут срели, а успели смо тај систем да склопимо за минут и двадесет секунди, објашњава Петар Макевић.
Шапчани су у четири дисциплине заузели прва места, а у четири друга. Подбацили су само у прављењу сока од поморанџе.

СимпатиЧни аутсајдери
Иста екипа прошле године је на Агроолимпијади у Немачкој заузела седмо место. Њих четворица ове године су завршила средњу школу, али пропозиције су дозволиле да се такмиче и даље. Друге репрезентације имале су и старије такмичаре.
Наш тим дошао је тамо као аутсајдер, али су од самог старта имали добре резултате па су побрали бројне симпатије. Највише су их подржавале комшије Румуни и Словаци, а по проглашењу другог места добили су аплауз већи и од победника домаћина.
Такмичење је организовано у оквиру великог пољопривредног сајма, а посетио га је и председник Португала.
Петар ће наставити школовање на Пољопривредном факултету, Немања и Марко на Високој пољопривредној школи у Шапцу, док ће Љубинко наставити да се бави пољопривредом са средњом школом.

Част и понос
-Први пут да једна школа из Србије на оваквом такмичењу освоји друго место. Част нам је прво што смо добили шансу да се боримо за Србију, а затим да гледамо нашу заставу на победничком јарболу и екипу на победничком постољу. Не може да се опише колико нам је то значило уз све овације које смо добили по проглашењу победника, истакао је Предраг Савић.


М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa