Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
Излазност дупло већа него  на прошлом референдуму
7 СЕЛА ОДЛУЧИВАЛО О СВОМ НОВЦУ:

Излазност дупло већа него на прошлом референдуму

Готово у свакој месној заједници удвостручио се број гласача у односу на изјашњавање које је било у децембру. У Горњој Врањској право да одлуче на који начин ће улепшати своје место са 2.189.220,35 динара мотивисало је 52,14 одсто пунолетних мештана да изађу и гласају
У седам шабачких села у недељу су људи гласали како да се потроши новац од пореза на имовину који је у њиховом месту прикупљен. Готово у свакој месној заједници удвостручио се број гласача у односу на изјашњавање које је било у децембру. У Горњој Врањској право да одлуче на који начин ће улепшати своје место са 2.189.220,35 динара мотивисало је 52,14 одсто пунолетних мештана да изађу и гласају.
То је више од 74 одсто оних који су се уписали у списак за гласање и стекли право да се изјашњавају, а дупло више него у децембру прошле године када је одржан први референдум.
Мештани Врањске одлучили су да новцем од пореза на имовину помогну изградњу цркве, заврше уређење центра села и Дома културе (од новца са претходног референдума реконструисан је највећи део центра), да изграде тротоар и помогну фудбалском клубу, поставе расвету од центра села до цркве, одржавају неасфалтиране путеве и гробље.
-Пре првог референдума људи нису могли ни да замисле да ће добити шансу да сами одлучују како ће бити потрошен порез и да кажу шта они сматрају да је потребно селу. Сада, када су видели да је све што је изгласано прошле године и урађено, масовно је почело уписивање у списак, казао је новинарима у недељу Драган Лукић, потпредседник Месне заједнице Горња Врањска.
То је променило и однос према плаћању пореза, сматра Лукић.
-Људи су почели више да плаћају порез и они сада прате своја задужења по кварталима. До сада су гледали једном годишње колико дугују, неки нису ни плаћали. Сада плаћају по кварталима јер желе да се што више уради у селима, казао је Драган Лукић.
Слично је и у Синошевићу, где је на референдуму у децембру гласало 101 мештанин, а у недељу је изашло 225 особа.
И то нису једини подаци који иду узлазном путањом – прошле године су имали 789.504 динара, а у недељу су одлучивали о 1.069.649,43 динара.
Они су једногласно одлучили да желе и даље да учествују у финансирању изградње парохијског дома у Накучанима, да ће помоћи комшијама у Лободер мали и Макевићима да поставе уличну расвету и да ће остатак новца искористити за насипање путева у Макевићима, Јездимировићима и Дамњановићима.
-Њихов новац о ком су прошле године одлучивали је поштено потрошен и људи су то препознали. То се види и по повећаном износу о ком одлучујемо, више се плаћа порез када знамо где одлазе наше паре. То никада није било, када је постојао самодопринос то је био додатан трошак. Овако ми свакако плаћамо порез, а привилеговани смо што нам се враћа и још сами одлучујемо како ће бити потрошен, сматра председник Месне заједнице Синошевић Никола Павловић.
Он додаје да би у Синошевићу још већа излазност била да је референдум у друго време јер је више од 300 његових суграђана живе и раде у иностранству.
Мачвански Причиновић даће 100.000 динара од заједничког пореза за новорођене бебе у 2018. години, остатак новца за развој спорта и културе, одржавање путева за млакву, Горње поље, Толић и Потес. Ово село определило је и 800.000 динара за куповину парцеле за проширење гробља.
Орашац је одлучио да новцем од пореза на имовину плати одржавање гробља, рад грејдера на свим малским путевима и постављање уличне расвете у засеоцима Скробићи, Перићи и Вуковићи.
Табановић је од прошлогодишњег пореза почео изградњу цркве, а од овогодишњег је изгласано 200.000 динара за наставак радова. Табановчани су одлучили и да помогну ФК “Торпедо”, купе новогодишње пакетиће и поправе атарске путеве.
Дуваниште је одлучило да реновира Дом културе, среди ново гробље, помогне фудбалском клубу и изгради тротоар од центра према школи.
Градоначелник: Једва чекам да чујем шта ће бити предлози за градске МЗ
-Верујем да ће бити много добрих предлога, грађани најбоље знају и имају потребу да кажу шта им је важно али их никад нико није питао. Сада је добра прилика и ја позивам све да се укључе. Имаће три месеца да добро промисле шта им је важно и да онда кренемо са референдумима у граду, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Дреновац
поново гласа
За асфалтирање Раваничке улице и Одржавање атарских путева: Петловача, Забран, Каленић, Липа, пут за Гај, Посавље изјаснио се исти број Дреновчана, а за реализацију оба предлога потребно је више новца него што Дреновчани имају на располагању, тако да је Комисија за непосредно изјашњавање донела одлуку да се у Дреновцу понови поступак. О тачном времену и датуму Комисија ће накнадно донети одлуку.

СТАНОВНИЦИ ГРАДСКИХ МЗ СЛЕДЕЋИ
ОДЛУЧУЈУ
Током ове недеље почеће упис у списак учесника непосредног изјашњава у градским месним заједницама, а грађани ће гласати до краја године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa