Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
НА ПОМОЛУ ПЉАЧКА СУНЦОКРЕТА
КОНФЕРЕНЦИЈА ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО – ГРАД

НА ПОМОЛУ ПЉАЧКА СУНЦОКРЕТА

Иницијатива село-град одржала је у уторак конференцију за медије на којој су поново говорили о проблемима у пољопривреди. Актуелан је откуп сунцокрета, а цена је знатно нижа него прошле године. Истовремено, порасла је цена сунцокретове сачме.
-На помолу је још једна велика превара и обмана сељака, или народски речено – пљачка. Откупна цена сунцокрета сада је око 30 динара, што је испод сваке рентабилности. Прошле године је била 38 динара. Већина сточара сунцокрет даје у замену за сунцокретову сачму. Низ година уназад за један килограм меркантилнoг сунцокрета добијало се 1,7 килограма сунцокретове сачме. Сада постоје наговештаји да ће то бити од 1,1 до 1,3 килограма, или што је још горе да ће пољопривредници бити исплаћено 30 динара по килограму, а за то неће моћи да купе ни килограм сунцокретове сачме, каже Драган Станковић одборник Иницијативе.
Према Станковићевим речима, цена сунцокретове сачме тренутно је у малопродаји од 33 до 35 динара, а потражња је велика па се извози у Италију. Истиче да је квалитет сунцокрета ове године бољи него прошле и да није логично да расте цена нус производа сунцокрета, а да цена основног производа пада.
-Домаћинство које је предало 10 тона, односно вагон, сунцокрета, добиће 11 тона сунцокретове сачме. То је око шест тона или 200.000 динара мање него прошле године. Крајње је време да се држава умеша, јер ми не можемо да се одбранимо од монополиста, поручује Станковић и додаје да нико од пољопривредника не би предао сунцокрет да је могао да наслути да ће стање бити овакво.
Каже да су два начина да се супротставе овој ситуацији. Прва је протест и блокада уљара, а други да следеће године сунцокрет оставе себи и њим хране стоку.
На конференцији је речено и да се у последњих месец дана Иницијативи прикључио велики број нових чланова.
м. м.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa