Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Борба за наталитет или казна за родитеље

Чланови Иницијативе село-град најоштрије осуђују политику Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, оличену у изјави Милене Антић, саветнице у Министарству, о статусу жена и будућих мајки.
Месечна накнада од 900 или 2.000 динара на основу отвореног трудничког или родитељског боловања је у најмању руку срамотна и прети да погорша пронаталитетну политику нашег друштава.
Мајкама које изузетно добро зарађују смањен је износ који ће примати током трудничког и породиљског одсуства. Оне су до сада током боловања могле добити максимум пет месечних зарада, а новим законом је овај износ смањен на три плате. Оваква мера не само да дискриминише већ поставља дилему пред жену: каријера или породица.
Закон о финансијској подршци породици са децом доводи пољопривреднице у неравноправан положај. Постављамо питање: Зашто жене на селу плаћају осигурање шест месеци дуже од жена у граду? Да ли ово личи на борбу за наталитет или казну за родитеље?
Сматрамо да нови Закон дискриминише и директно угрожава родитеље у Србији.
Породица је стуб сваког друштва и основа једне државе. Подсећамо Владу Србије да само јака породица ствара јаку државу.
Политика Иницијативе село-град, између осталог, јесте породица, њено очување и унапређење квалитета живота. Зато смо иницирали оснивање Савета за бригу о породици и сваки пут ћемо реаговати на њено угрожавање.
ИНИЦИЈАТИВA СЕЛО-ГРАД

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa