Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
ЖИВОТ АДВОКАТА ЈЕ ПОЈЕФТИНИО
Разговор са поводом: ВЛАДИМИР ТЕРЗИЋ

ЖИВОТ АДВОКАТА ЈЕ ПОЈЕФТИНИО

Адвокатска комора Шапца подржала је протест адвоката. Према Терзићевим речима, тиме нису желели да кажу да је њихов живот важнији од неког другог, него да је напад на адвокате напад на читав кривично-правни систем
За мање од две године у Београду су убијена два адвоката. Владимир Зрелец убијен је у децембру прошле године, а Драгослав Миша Огњановић крајем јула ове године. Након тога једна адвокатска канцеларија је запаљена, док је недавно адвокатицу у Новом Саду човек је ударио песницом у главу.
Оба поменута убиства имају потпис организованог криминала. Док је у првом случају осумњичени ухапшен, код Огњановићевог убиства, сумњиве, још увек, обележавају само медији.
Адвокати су своје незадовољство исказали прекидом рада који је трајао неколико дана. Најављена је промена Закона, односно увођење новог кривичног дела – напад на адвоката, којим би се напад на њих третирао као напад на службено лице. Тиме ће адвокати бити сврстани у исти ранг са полицајцима, судијама и тужиоцима, а у пракси ће бити пооштрене казне за нападе на њих. Наравно, пре тога биће потребно расветлити кривично дело, а досадашње искуство је показало да је највећи број напада на адвокате остао нерасветљен.
Шабачки адвокат, члан Управног обора Адвокатске коморе Шапца, Владимир Терзић, сматра да, пре свега, држава мора да покаже да је јача од организваних криминалних група које стоје иза оваквих дела.
-Лично мислим да измена законске регулативе и пооштравање казни може да утиче на неке „разумније“ потенцијалне извршиоце кривичних дела да одустану од своје намере. На криминални миље који је извршио убистава Владимира Зрелеца и Мише Огњановића и сличне, нове законске одредбе неће имати неког утицаја. Очигледно је да се ради о организованом криминалу и чини се да су они у овом тренутку јачи од закона. Они не презају од закона да изврше оно што су наумили. Не види се крај сукобу између кланова и држава треба да нађе начин да то стави под контролу, истиче Терзић.
Адвокатска комора Шапца подржала је протест адвоката. Према Терзићевим речима, тиме нису желели да кажу да је њихов живот важнији од некого другог, него да је напад на адвокате напад на читав кривично-правни систем.
-Ми смо можда и најнижи степеник у том систему. Тужиоци, судије и већа су много важнији од нас. Ми само заступамо интересе окривљених или оштећених у кривичном поступку, не доносимо коначну одлуку о неком кривичном предмету. Не схватамо како неко може да има користи од напада на адвоката. Да ли након тога могу да се очекују убиства тужилаца, судија или неког из највиших органа власти? Свачији живот је јако вредан и мора се штитити, а живот адвоката је појефтинио, каже Терзић.
Министарство правде формирало је сталну радну групу која има за циљ јачање положаја адвоката и њихову заштиту. Поред представника Министарства чине је представници адвокатуре, Републичког тужилаштва, Врховног касационог суда и Министарства унутрашњих послова. Радна група бави се и дефинисањем новог члана закона.
-Кривнично-правна заштита треба да се подигне на виши ниво, али нисам убеђен да ће то бити довољно. Држава мора да покаже да је јача од криминалних група, да би се ова кривична дела смањила, а то подразумева још боље плаћену и опремљену полицију и друге правосудне органе, сматра Терзић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa