Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
Из пламена у живот
фотографијe Драгана Петровића

Из пламена у живот

Захваљујући труду и посвећености докуменатариста прича причу о граду хероју који се уздигао као Феникс након великог разарања и добио ново име „Мали Париз“
Шабачки фотограф и документариста Драгутин Драган Петровић по дванаести пут у оквиру „Чивијаде" враћа се неисцрпној теми, свом граду. Кроз изложбу фотографија у Културном центру под називом „Из пламена у живот" приповеда о разарању и изградњи Шапца између два светска рата. Повод за поставку је сто година од победе у Првом светском рату. Вишедеценијски истраживачки рад изнедрио је својеврсну хронику града кроз коју нас води аутор.
- Скупљао сам грађу преко четрдесет година и чекао прави тренутак да прикажем јавности на изложби. За време истраживања дошао сам до драгоценог материјала и мислим да је добро што сам чекао, јер има много нових фотографија. До грађе долазим на различите начине. Преко сајтова, из новина што наших, што мађарских. Имам сараднике по свету који ми шаљу фотографије. Оне лутају по свету и чудни су путеви које оне пређу. Дешава се да их пронађем на бувљацима, а то је посебно занимљиво - рекао је Петровић.
Документарна фотографија за Драгана представља сачуван тренутак у времену које са собом носи особеност коју треба разумети и на прави начин тумачити. Захваљујући труду и посвећености документариста прича причу о граду хероју који се уздигао као Феникс након великог разарања и добио ново име „Мали Париз“. На јединствен начин води нас кроз прошлост и прати развој културе, уметности, спорта и привреде у послератним годинама.
- Шабац је био осуђен град. Имао је више десет банака које су опљачкане, становништво је побегло и све је било потпуно уништено. Не пишем књиге, правим изложбе које су као књиге. Од ове поставке може да се направи добра илустрована књига. Преко сто двадесет ратних фотографија које показују најстрашнију страну рата. Изложено је и око стотину слика Шапца који се издигао из пепела и порастао. Када је завршена обнова било је фасцинантно како је то урађено. До Другог светског рата поново је изграђен и постао потпуно други град, али страдања нису заборављена и Шабац због тога носи епитет „српског Вердена“ - истакао је аутор изложбе.
Реализацију поставке је подржао град Шабац и на отварању изложбе присутнима се обратио председник Скупштине града Немања Пајић рекавши да су изложбе најбоља прилика да сазнамо нешто ново из историје града.
- Знамо да је 2018. година посвећена Великом рату и прослави стогодишњице победе. Увек се радујем Драгановим изложбама, јер можемо да сазнамо нешто ново из историје града. Оно што нас чини Шапчанима је тај посебан дух који негујемо и људи који чине град посебним. На фотографијама се може видети колико смо пропатили током рата, а на овој изложби можемо видети повезане прошлост и садашњост. Оно што је важније од свега је то како смо обновили град и доживели нове успехе - рекао је председник Скупштине града.
м. ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa