Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
УСМЕРИМО СЕ НА БИТНО
УИПС ОДРЖАО РАДИОНИЦУ

УСМЕРИМО СЕ НА БИТНО

Удружење предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије реализовало је у Центру за стручно усавршавање у Шапцу радионицу “Познавање психолошких и социолошких аспеката различитих природа инвалидности у организацији радног места”. Програм су водиле проф. др Марина Радић Шестић и доц. др Биљана Милановић Доброта са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду.
Радионица је реализована у оквиру пројекта “Усмеримо се на битно” који је добио подршку Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, на сталном отвореном конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом.
- Пројекат смо назвали “Усмеримо се на битно” из разлога што предузећа за професионалну рехабилитацију желимо да учинимо видљивијим. Она више од седам деценија раде на социјалној интеграцији особа са инвелидитетом, пружају им могућност да се радно оспособљавају, запосле и да се кроз процес професионалне рехабилитације који траје све док је особа са инвалидитетом радно активна пружи добра стручна помоћ. Међутим, ова предузећа не могу своју активност да реализују онако како се то од њих очекује нити да опстану на тржишту – истакла је Мирјана Пантелић, секретар Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавања особа са инвалидитетом Републике Србије и додала да су из тог разлога на радионицу позвали представнике Локлане самоуправе, приватног сектора као и поједнице.
- Покушавамо да укажемо на то да је могућност и прилика куповине робе предузећа за професионалну рехабилитацију обављање набавке са смилом. Њихова набавка се не може само квантификовати него и квалфиковати. Куповином робе од предузећа, подржавају особе са инвалидитетом које су заослене и радно активно – наводи Пантелићева.
Удржење се већ неколико година бави унапређењем рада, пре свега предузећа за професионалну рехабилитацију, али и истицањем питања њиховог положаја у жижи јавности. Како Пантелићева истиче, није довољно препустити приватној иницијативи да се бави овим питањем, јер оно захтева и ангажовање јавности.
-Удружењу фали видљивост, разумевање и смањен ниво дискриминације. Као што особе са инвалидитетом прати дискриминација у сваком погледу, тако ни предузећа не заобилази. Сматра се да она нису у стању да одговоре захтевима тржишта. Међутим, наша предузећа раде за врло велике, јаке и моћне компаније – наводи Мирјана Пантелић.
Град Шабац и Центар за стручно усавршавање ће се и у будућности бавити овом темом. Оганизовањем разних едукација помоћи ће да се особе са инвалидитетом што боље укључе у живот.
- Кроз радионице и семинаре за шири круг учесника покушавамо да проширимо видике послодаваца, са намером да помогнемо особама са инвалидитетом у укључивању у нормалан живот и рад. Едукација и информисање људи је јако битно зато што је неопходно укинути предрасуде о особама са инвалидитетом. Њима је потребна врло мала помоћ да се укључе у нормалан живот – истакао је Горан Стојићевић, помоћник градоначелника Шапца.
К.Јекић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa