Инфо

20. септембар 2018.20. сеп 2018.
Празник маште и шале
дани у знаку Чивијаде и Карневала

Празник маште и шале

„Народе чивијашки, мачавански, поцерски, напредна хумористичка интелигенцијо и остали планетарни роде, чуј и почуј, а понешто и пречуј. Ја ваш једини и незаменљиви, чивијашки добошар, свечано Вас обавештавам, да је у Шапцу, Малом Паризу, престоном граду Чивијашке републике, лета господњег 2018. а у само предвечерје Мале госпојине, почео јубиларни педесети белосветски вашар хумора и сатире „Чивијада“...“
Оглашавањем добошара Боривоја Боре Божанића званично је почела тридесет и трећа „Чивијада“. Тродневна манифестација окупила је бројне суграђане и госте, поштоваоце добре шале. Првог дана фестивала у четири шабачке основне одржан је чивијашки час који ове године слави десетогодишњицу постојања и за циљ има промоцију чивијашког духа. Час је био само увертира у разноврсне садржаје који су уследили тог дана. „Вече хумора и сатире“, „Чивијашка вртешка“ измамили су осмехе на лица присутних и потврдили да је Шабац је град интелигентног хумора и да његови становници знају да се шале на свој и туђи рачун. Програмом „Нек се точак покрене“, који су пратили су карневал кућних љубимаца и проглашење принцезе и краљице, завршено је прво вече „Чивијаде“. Титулу краљице Карневала понела је Алексндра Ђукић, а част да буде призцеза припала је Лена Мијајловић. Најслађи део сваке „Чивијаде“ је такмичење у једењу шампита. Велики број малишана својски се потрудио да у што краћем временском року “смаже” шампите. Најуспешнији и најбржи у слатком надметању био је Дарко Бохнец који се како каже није спремао за такмичење.

Малци толеранци
Преко 820 чивијашких “Малаца” толеранаца из Предшколске установе „Наше дете“ са градског и сеоског подручја поносно је прошетало другог дана манифестације пешачком зоном. Разнобојни и маштовито урађени костими, занимљиве маске које су осликавале јунаке из бајки, цртаних филмова, пажљиво су припремали уз помоћ васпитача и родитеља . Плесом и наступом под слоганом „Малци толеранци" показали су да се свест о различитости може развијати од најранијег узраста. Сваки вртић на челу своје трупе имао је малишана обученог у српску народну ношњу.
Након малаца Шапчани су имали прилику да уживају у интересантним наступима који су припремили основци. Дечји карневал окупио је преко 20 група и 150 учесника, а највећи део трупа био је из управо из нашег града. Учитељице, маме, баке и овог пута биле су задужене за костиме најмлађих, док су они старији сами припремили маске. Разноврсност и маштовитост наступа најбољи су показатељи заинтересованости, одзива и будућности манифестације.
- Млади људи који живе и расту у овом граду у данима који су посвећени веселом расположењу, учествују на прави начин у Карневалу и они су будућност „Чивијаде“ – истакао је председник Организационог одбора „Чивијаде“ Божидар Катић.
Први пут у оквиру „Чивијаде“ била је Књажевина „Чивијалук“, културно, уметнички и музички програм у дворишту КУД „Абрашевић“, чиме је завршен други дан обележавања пола века смеха.

Карневалски град
Подизањем карневалске заставе на јарболу испред Градске управе званично је почео традиционални "Чивијашки карневал". Једанеаест година за редом Карневал је саставни део "Чивијаде" и у Главној улици током трајања манифестације виорила се застава Европске асоцијације карневалских градова, а за чланове федерације председник организационог одбора „Чивијаде“ Божидар Катић приредио је пријем у Градској кући након чега је уследио свечани дефиле учесника. Преко тридесет трупа измамило је Шапчане на главне градске улице. Карневалисти из региона и иностранства донели су посебно динамику и раположење у град. Мањи број учесника није утицао на квалитет костима и кореографија. Пролазници и посетиоци радо су се фотографисали са костимираним карневалистима. Својим гостопримством и празничном атмосфером Шабац је био равноправан са великим карневалским градовима. Guy Van Der Ecken члан главног борда европске федерације изразио је задовољство што је имао прилику да посети град и да ће сигурно поново доћи.
Највећу пажњу трећег дана белосветског вашара хумора и сатире изазвала је шетња трудница и беба. Током Нешто касније на централној градској раскрсници чланови шабачких Културно уметничких друштава представили су се традиционалним Чивијашким колом.

Смех је најбољи лек
У Шабачком позоришту отворена је изложба карикатура и додељена су признања победницима конкурса у категоријама: сатирична прича, афоризам и карикатура. Председник жирија Зоран Николић оценио је да су имали тежак задатак, јер су радови као и сваке године квалитетни, али да су сатирична прича и карикатура на овом конкурсу „одскочиле“ у односу на афоризам. Миле Ђорђиоски из Македоније, по оцени жирија, аутор је најбољег афоризма. Друго место припало је Станиславу Томићу, док су треће поделили: Милан Симић, Братислав Костадинов, Јелена Кујунџић. Жири је одлучио да прву награду у категорији сатирична прича заслужује Мића М. Тумарић из Новог Сада, који у шали каже да је “помало наш” и отуда признање.
- Отац ми је из околине Шапца и вероватно сам због тога добио награду. Заправо, ово је четврти пут да сам награђен, све због веза и познанстава, како то обично иде код нас – поручио је Тумарић у чивијашком духу.
Друга награда за сатиру припала је Карлу Минићу и Предрагу Рашули, а треће место деле Зоран Додеровић и Иван Мрђен. Победник карикатуриста за 2018. годину је Васо Крчмар из Новог Сада, друго место деле Саша Димитријевић и Саво Бабић, а треће Никола Драгаш и Петар Гуглета.
Фестивал доброг расположења и шеретлука завршен је проглашењем новог председника Чивијашке републике. Карикатуриста Предраг Кораксић Коракс дужност и кључ града преузео је од Бранислава Лечића. У свом обраћању нови председник је поручио да ће бранити Шабац уколико то буде било потребно и открио карикатуру посебно урађену за инаугурацију са темом чивија, јер све што у граду добро стоји, све је чивија учврстила, све што клима, то су привремено, у шали извадили чивију. У том маниру Коракс поручује да је време да се чивија поново извади из точка.

Већи број
посетилаца него претходне године
Организатори сумирају утиске и не крију задовољство након завршетка манифестације. Директор Туристичке организације града Шапца Срђан Митрашиновић посебно је поносан на најмлађе учеснике и сматра да је то најлепша слика коју Шабац може да пошаље остатку Србије.
- Парада беба и трудница постаје својеврстан бренд у оквиру „Чивијаде“ по којој је наш град познат. То је слика која је највише дељена на друшетвеним мрежама и изазвала је веома позитивне коменаре и представља ону лепшу страну наше земље и нашег града. Много тога интересантног је било претходних дана, као организатори смо задовољни како је протекла „Чивијада и Карневал“. Мислимо да је посета била већа него што је то био случај претходне године и на крају програма био је поклон концерт Џенана Лончаревића за наше суграђане – истакао је Митрашиновић.
Посетиоци и становници јединствене Републике, током трајања манифестације могли су да уживају у шали, пошалици на тенане и без страха, јер смех је најбољи и најјефтинији лек. Неотуђиво право сваког правог Чивијаша. „Чивијада“ је понос града, али јој је једина мана што траје само три дана. До следеће уживајте у фотографијама са овогодишње.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa